Unohda pastakoneet – tuorepastan tekeminen onnistuu helposti joka kodin välineillä
Pastan valmistaminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta todellisuudessa siihen tarvitaan vain kaulin, hieman aikaa ja ripaus sinnikkyyttä!
Tällä kertaa keittiössä syntyi tagliatelle-pastaa tai ainakin sitä muistuttavaa nauhapastaa. Kuva: Kaapo KarppinenKotikokkina nautin uusien taitojen opettelusta ja itseni haastamisesta. Pastan valmistaminen omin pikku kätösin tuntui ensimmäisillä kerroilla säheltämiseltä, mutta harjoitus tekee mestarin.
Tällä kertaa otin neuvosta vaarin ja vaihdoin puolikarkean vehnäjauhon hienoksi jauhettuun Tipo 00-vehnäjauhoon, jota löytyi sopivasti asuntoni kaapista. Yleensä pastan tekemiseen käytetään durumvehnäjauhoja, mutta muutaman Google-haun perusteella Tipo 00-vehnäjauho on myös varsin hyvä vaihtoehto.
Pastan valmistamisen aloitin perinteiseen tyyliin kaatamalla leivontapöydälle jauhoja keoksi. Keon keskelle tein pienen kolon, johon lisäsin kananmunan ja ripauksen suolaa. Sen jälkeen alkoi haarukalla vispaaminen – jauhot ja kananmuna sekaisin!
Vaivasin pastataikinaa käsin noin 10 minuuttia kunnes se tuntui sopivan kimmoisalta. Annoin taikinan levätä kelmuun käärittynä puoli tuntia huoneenlämmössä.
Vaikka lähes kaikissa ohjeissa käsketään ottaa pastakone pöydälle, niin minä pärjään ilman. Otin vain kaulimen ja aloin kaulita taikinaa jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Sen jälkeen laskostin taikinan itsensä päälle, jauhottaen välit huolellisesti, jotta se ei tarttuisi itseensä kiinni. Lopuksi leikkasin veitsellä sopivan levyisiä tagliatelle-nauhoja.
Pastaa keitin muutaman minuutin kevyesti suolatussa vedessä. Liikaa itseäni kehumatta, mutta valmis lopputulos oli fantastinen – pasta oli pehmeää ja maultaan selvästi parempaa kuin kaupan valmiit versiot. Hieman sinnikkyyttä ja uskoa omaan tekemiseen se vain vaati.
Mikä parasta, pastasta voi valmistaa vaikka mitä eri ruokia. Nyt voin taputtaa itseäni olkapäälle ja ruksata taas yhden uuden taidon kotikokin listaltani!
Kolumnin kirjoittaja on MT:n kesätoimittaja.Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








