Moni ruoka voi olla riski: Muista nämä ohjeet ja vältä sairastuminen
Puutteellinen kypsennys, vääränlainen uudelleenlämmitys tai heikko hygienia voivat johtaa ruokamyrkytykseen.Ruoanvalmistuksen ja -säilyttämisen perussääntöjen tunteminen ja noudattaminen voivat pitää turvassa elintarvikevälitteisiltä taudeilta. Ison osan ruokamyrkytystapauksista aiheuttaa norovirus, joka tarttuu myös herkästi ihmisestä toiseen.
Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen. Ruokia säilytetään huoneenlämmössä tai ennalta valmistettu kuuma ruoka jäähdytetään liian hitaasti.
Ruokamyrkytykset johtuvat usein myös raa’asta elintarvikkeesta peräisin olevista bakteereista tai viruksista, jotka ovat joutuneet kosketuksiin kypsien elintarvikkeiden kanssa.
Ruokavirasto muistuttaa, että noudattamalla asianmukaisia ruoankäsittely-, -valmistus- ja -säilytysohjeita voit vähentää merkittävästi elintarvikkeiden välityksellä tarttuvien sairauksien riskiä.
Huolellinen käsienpesu ja elintarvikkeiden lämpötiloista ja säilytysajoista huolehtiminen ovat tärkeimmät keinot ehkäistä ruokamyrkytyksiä. Myös keittiön, leikkuulautojen ja välineiden puhtaudesta tulee pitää huolta.
”Vanhat viisaudet – pese kädet, käytä puhtaita välineitä, säilytä kylmä kylmänä ja kuuma kuumana – pätevät edelleen ja säästävät monilta turhilta vatsanväänteiltä”, Ruokaviraston pääjohtaja Leena Räsänen muistuttaa.
Ohjeet turvalliseen ruoanvalmistukseen
– Aloita ruoanvalmistus aina käsienpesusta
– Älä valmista ruokaa muille sairaana
– Pidä keittiö, leikkuulaudat ja välineet puhtaina
– Vältä bakteerien levittämistä raaoista elintarvikkeista kypsiin
– Kuumenna ruoka kauttaaltaan kypsäksi
– Pese kasvikset huolellisesti ennen käyttöä
– Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä nopeasti
– Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti
– Säilytä helposti pilaantuvat elintarvikkeet kylmässä (+2–+6 asteessa)
Lähde: Ruokavirasto
Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA kampanjoi parhaillaan kuluttajien tietoisuuden lisäämiseksi elintarviketurvallisuudesta. Safe to Eat EU -kampanjassa on mukana myös Ruokavirasto.
Kampanja pyrkii antamaan kuluttajille selkeitä, tieteellisesti perusteltuja tietoja ja vinkkejä elintarviketurvallisuudesta, jotta he voivat tehdä tietoon perustuvia valintoja arjessaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









