Kivennäisvesi ja vichy ovat eri asioita – toinen sopii paremmin hellepäiviin ja saunaan
Kivennäisvesi ja vichy voivat mennä monella puhekielessä sekaisin. Niissä on kuitenkin yksi merkittävä ero.Erilaiset hiilihapotetut juomat maistuvat hyvältä kesällä. Maustamattomissa kuplavesissä on kuitenkin eroa siinä, mitä ne sisältävät. Alta voit lukea, mitä kivennäisvedellä ja vichyllä tarkoitetaan.
Kivennäisvesi
Kivennäisvedeksi luokitellaan vesi, joka sisältää liuenneita kivennäisaineita. Kivennäisvesi voi olla joko luonnollista mineraalilähteestä peräisin olevaa vettä eli luontaista kivennäisvettä tai vaihtoehtoisesti veteen voidaan lisätä valmistuksessa kivennäisaineita.
”Suomalaisessa lähdevedessä ei tyypillisesti ole juurikaan kivennäisaineita, vaan ne lisätään kivennäisveteen pakkausvaiheessa”, lähdevesipohjaisia juomia valmistavalta Finn Springiltä kerrotaan.
Suomessa myytävissä kivennäisvesissä yleisimmin esiintyvät kivennäisaineet ovat magnesium, kalsium, kalium ja natrium. Kivennäisvedet voivat olla joko hiilihapollisia tai hiilihapottomia, ja niiden mineraalikoostumus saattaa vaikuttaa veden makuun.
Vichy
Vichyllä viitataan Suomessa kivennäisvesiin, jotka sisältävät muiden kivennäisaineiden lisäksi natriumia eli suolaa. Vichy nesteyttää hyvin tilanteissa, joissa kehosta on poistunut runsaasti suoloja hikoilun seurauksena.
Vichyjen makuun vaikuttaa se, minkälainen kivennäisainekoostumus tuotteessa on.
"Vichyjen makuprofiilia voidaan muokata säätämällä kivennäisaineiden keskinäisiä suhteita. Esimerkiksi omissa vichyissämme olemme tasapainottaneet magnesiumkloridin ja kaliumbikarbonaatin pitoisuuksia siten, että lopputulokseksi on saatu helposti nautittava juoma", Finn Springin laatu- ja kehityspäällikkö Riikka Pelkonen kertoo.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







