Ole tarkkana juhannuksen grillauksissa – Suomen lippu ei takaa ruoan kotimaisuutta
Monet tuotteet saattavat näyttää visuaalisesti suomalaisilta, mutta niiden raaka-aineet voivat olla osittain tai jopa kokonaan ulkomaalaisia.Kesän grillisesongin aikaan voi huomaamattaan laittaa grilliin ulkomaalaisista raaka-aineista valmistettuja tuotteita.
Pakkauksessa voi olla suomalainen nimi ja visuaalinen, mutta tuote voi olla valmistettu ulkomaisista raaka-aineista tai jopa kokonaan ulkomailla, todetaan Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton tiedotteessa.
”Yhä liian moni meistä luottaa siihen, että suomalaiselta kuulostava tuotenimi tai pakkauksen kyljessä liehuva Suomen lippu tarkoittaa ruuan kotimaista alkuperää. Näin ei kuitenkaan aina ole”, muistuttaa Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliiton ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen tiedotteessa.
Grillaussesongin aikaan kaupoissa myydään muun muassa ulkomailta tuotuja vihanneksia, kuten paprikoita, maisseja sekä herkkusieniä.
Suomen lipulla koristettu Avainlippu -tuote kertoo vain, että tuote on valmistettu Suomessa ja sen kotimaisuusaste on yli 50 prosenttia. Kotimaisuuden takaavat vain Hyvää Suomesta -merkki ja Sirkkalehtimerkki.
Hyvää Suomesta –merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja sen raaka-aineet ovat alkuperältään suomalaisia.
Hyvää Suomesta –merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja sen raaka-aineet ovat alkuperältään suomalaisia.
Grillimakkaroissa ja -pihveissä merkki takaa suomalaisen lihan ja valmistuksen. Grillijuustoissa se takaa suomalaisen maidon ja jalostuksen. Valmissalaateissa se tarkoittaa kotimaisten kasvisten käytön ja suomalaisen pakkaamisen.
Tuotteessa oleva Sirkkalehtimerkki kertoo, että vihannes, marja, yrtti tai kukka on viljelty Suomessa alusta loppuun. Merkki kertoo myös laadusta, sillä vain ykkösluokan tuotteet saavat käyttää sitä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






