Negatiiviseksi osoittautuvasta koronatestistä peritään ainakin Hämeenlinnassa maksu – positiivisesta tuloksesta maksua ei peritä - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

Negatiiviseksi osoittautuvasta koronatestistä peritään ainakin Hämeenlinnassa maksu – positiivisesta tuloksesta maksua ei peritä

Ministeriö: Koronan tutkimus on maksutonta.
Miska Puumala
Asiakas joutuu maksamaan negatiivisesta koronatestistä yli 40 euron poliklinikkamaksun. Maski auttaa suojautumaan tartunnalta.

Negatiivisista koronavirustesteistä peritään muun muassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa poliklinikkamaksu, joka Hämeenlinnassa on 41,50 euroa.

Jos testi osoittautuu positiiviseksi, poliklinikkamaksua ei peritä, Kanta-Hämeen keskussairaalan viestintäpäällikkö Iisakki Kiemunki kertoo.

Testejä tehdään sairaalassa 10–20 kappaletta päivässä.

Varsinaisen virustestin hinta on Kiemungin mukaan sadan euron luokkaa. Testejä tehdään riskiryhmille ja esimerkiksi sairaalahenkilökunnalle, jos heillä on oireita.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan yleisvaarallisen tartuntataudin, kuten koronan, tutkimus on asiakasmaksulain mukaan maksutonta.

"Nähdäkseni näin tulisi olla riippumatta siitä, onko testitulos positiivinen vai negatiivinen, koska nimenomaan sitähän siinä testataan", hallitussihteeri Laura Terho ministeriöstä sanoo.

Myös Kuntaliiton ohje kunnille on, että virustesti on maksuton tuloksesta riippumatta, erityisasiantuntija Marja Pernu Kuntaliitosta sanoo.

Periaatteessa asiakasmaksulain mukaan maksun saa periä toimista, joita ei ole asiakasmaksulaissa kielletty. Tartuntatautitutkimukset ovat kuitenkin maksuttomia.

Palvelualuejohtaja Merja Kanervisto-Jokinen Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä kertoo, että virustesteihin mennään yleensä infektiolääkärin määräyksestä.

"Jos joku epäilee itsellään koronavirusta, ei pidä rynnätä terveyskeskukseen, vaan tehdä ensin Oma olo -testi tai ottaa yhteys puhelimitse hoitohenkilöstöön."

Joidenkin terveyskeskusten puhelimet ovat varsin ruuhkautuneet.

Lue lisää

STM kertoi kasvomaskiselvityksen tuloksista: Tutkimusnäytön perusteella kasvosuojainten käytön vaikutus viruksen leviämiseen on joko vähäinen tai olematon

STM ei suosittele kotimaan matkailua toistaiseksi, matkailu- ja ravintola-ala pitää matkailun käynnistymistä välttämättömänä: "Yritykset eivät kestä tappiollisen toiminnan jatkumista"

STM linjasi: Sosiaalihuollossa käytettävä suojainta – asiakkaiden parissa työtä tekeville maskipakko

Yli 70-vuotiaiden koronarajoituksiin tulossa uusia soveltamisohjeita: tapaamisia sallitaan ulkona, kunhan etäisyyksistä ja hygieniasta huolehditaan