MTK tyytyväinen linjauksiin maatalouden kausityöntekijöiden turvaamiseksi – satokaudelle silti tarve vielä yli 10 000 työntekijälle - Kotimaa - Maaseudun Tulevaisuus
Kotimaa

MTK tyytyväinen linjauksiin maatalouden kausityöntekijöiden turvaamiseksi – satokaudelle silti tarve vielä yli 10 000 työntekijälle

Opiskelijoille ja nuorille suunnattu palkkatuki helpottaisi MTK:n Marko Mäki-Hakolan mukaan kokemattoman työvoiman palkkausta.
Kolmiosaisessa paketissa kausityövoimaa haetaan eri keinoin Suomesta, EU:sta ja EU:n ulkopuolelta. Kuvassa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen ja sisäministeri Maria Ohisalo. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Maatalousyrittäjien etujärjestö MTK on tyytyväinen hallituksen uusiin linjauksiin alan kausityövoiman houkuttelemiseksi.

"Tämä tekee monelle tilalle varmuuden, että he uskaltavat lähteä tuotantoa tekemään", järjestön elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola sanoo STT:lle.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että kausityövoiman saapuminen EU-alueelta sallitaan 14. toukokuuta alkaen muun työmatkaliikenteen tavoin. Samasta päivästä lukien sallitaan vielä 3 000 kausityöntekijän maahantulo EU:n ulkopuolelta nykyisen, 1 500 ihmisen kiintiön lisäksi.

Lisäksi hallitus kannustaa suomalaisia maatilojen kausitöihin laajentamalla liikkuvuusavustuksen käyttömahdollisuuksia ja korottamalla työttömyysturvan suojaosaa nykyisestä 300 eurosta 500 euroon.

"On hyvä, että edistetään samanaikaisesti sekä ulkomaisen että kotimaisen työvoiman saantia, koska molempia tarvitaan", Mäki-Hakola sanoo.

Suuri osa keskustelusta kausityövoiman riittävyydestä on liittynyt ulkomaisten työntekijöiden saatavuuteen. Mäki-Hakolan mukaan Suomen maataloudessa käy vuosittain noin 16 000 ulkomaista kausityöntekijää. Keskiviikon lisäystenkin jälkeen jää siis tarve löytää yli 10  000 työntekijää. Mäki-Hakolan mukaan kiintiötä on pyritty löytämään kotimaasta.

Mäki-Hakola kertoo, että ulkomaalainen työvoima on kokenutta ja heistä moni on käynyt samoissa töissä vuosia. Hän uskoo, että moni saapuu Suomeen tuttuuden vuoksi tänäkin vuonna, vaikka työvoiman tarvetta on myös muissa maissa ja liikkuminen kenties tavanomaista rajoittuneempaa tai varovaisempaa.

MTK olisi yhä kaivannut avustusta uusien kotimaisten työntekijöiden työllistämiseen. Opiskelijoille ja nuorille suunnattu palkkatuki Mäki-Hakolan mukaan helpottaisi kokemattoman työvoiman palkkausta.

"Toivoisin, että tästä tulisi nuorille pysyvä kausityöpaikka ennen kuin he siirtyvät niin sanottuun varsinaiseen työelämään."

Lue lisää

MTK: Kausityövoiman saantiin liittyvät pullonkaulat on nopeasti purettava

Olemme kuulemma käyneet ilmastovaalit – metsät sitovat yli 80 prosenttia kasvihuonepäästöistä, silti niitä ei mainita budjetissa

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Biotaloutta ei mainittu budjettiriihessä ollenkaan, MTK:n Marttila moittii: "Kunnianhimo puuttuu"