Kotimaa

Käsivarren paliskunta järkyttyi Akkermanin varausilmoituksesta – toteutuessaan "tuhoaa Erkunan siidan poronhoidon totaalisesti"

Akkerman Finland Oy otaksuu Enontekiöstä löytyvän lukuisia kaivosmineraaleja. Alueella on Naturan ja soidensuojelualueita.
Kimmo Haimi
Paliskunta paheksuu sitä, että malminetsintää ennakoivasta varausilmoituksesta ei ole tiedotettu viranomaisten puolelta. "Olisi suotavaa, että päätöksistä ilmoitettaisiin vähintään aluetta koskevalle paliskunnalle", varaporoisäntä toteaa.

Akkerman jätti varausilmoituksen Enontekiön Hietakerolle helmikuun alussa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) hyväksyi hakemuksen huhtikuun puolivälissä. Yhtiö aikoo hakea malminetsintälupaa ennen varausajan päättymistä.

Hollantilaislähtöinen yritys arvelee Hietakeron alueella aiemmin tehtyjen tutkimusten perusteella olevan ainakin kupari-, nikkeli-, kulta-, kromi-, vanadiini-, titaani-, koboltti-, platina-, palladium-, osmium-, rodium-, iridium- ja ruteniumesiintymiä.

Käsivarren paliskunnassa yhtiön aikeet tuomitaan yksiselitteisesti, koska 245 neliökilometrin alue on poronhoidollisesti erittäin keskeinen Erkunan siidalle ympäri vuoden. Alue käsittää noin 70 prosenttia koko Erkunan siidan kesä- ja syyslaidunalueesta.

Paliskunta ei voi hyväksyä alueelle kaivostoimintaa edes kehittämis-, tutkimus- tai suunnitelmatasolla.

”Mikäli aluevaraus toteutuu toiminnaksi, se kyllä tuhoaa Erkunan siidan poronhoidon totaalisesti", poroisäntä Juha Tornensis huolehtii.

Varaporoisäntä Per Antti Labba pitää lisäksi Tukesin toimintaa pöyristyttävänä.

”Paliskunta ei ole saanut viranomaisteitse tietoa hakemuksista tai lupapäätöksistä. Olisi suotavaa, että päätöksistä ilmoitettaisiin vähintään aluetta koskevalle paliskunnalle. Lisäksi asiasta ei ole tiedotettu saamen kielellä”, hän paheksuu.

Tukesin antama kuulutus on ollut kunnantalon ilmoitustaululla, mutta koronakriisin vuoksi virasto on ollut suljettu eikä kuulutusta ole kukaan voinut nähdä.

Hietakeron alueelta löytyy paliskunnan edustajien mukaan ahman pesintäalueita. Koko alue käsittää lisäksi puro- ja meritaimenelle tärkeitä elinympäristöjä kuten Tarvantojoki joka laskee Torniojokeen. Alueella on myös Natura-alueita ja soidensuojelualueita.

Varaajan suunnitelmissa on ensimmäisenä varausvuonna koota Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) arkistossa olevat tiedot ja integroida ne GIS-pohjaisiksi kartoiksi ja leikkauksiksi. Lisäksi yhtiön suunnitelmissa on tutkia GTK:n arkistossa olevia kairasydämiä.

Toisena varausvuonna suunnitelmissa on tehdä alueella maastotutkimuksia raportoidun maastoaineiston tarkastamiseksi sekä yhdistää siihen aiemmin vähemmälle huomiolle jääneet omat havainnot.

Uutista on täydennetty kello 17.50 tiedolla varausilmoituksen näkymisestä suljetulla kunnantalolla.

Lue lisää

Video: Kaamos loppui vihdoin Enontekiöllä – koosteesta näet, kuinka aurinko lakkasi nousemasta Ounastunturin ylle

GTK: Laajoista malminetsinnöistä ani harva johtaa kaivoksen perustamiseen – "Olisiko oikein, että kaikki rikasteet tuotaisiin muualta, kuten Kongosta?" kysyy geologi

Törkeää toimintaa

Malminetsintää tehnyt helikopteri pelästytti vahingossa hevosen – firma korvasi eläinlääkärikulut