MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kotimaa

Kittilän liikenteessä vammautuu suhteessa eniten ihmisiä – Pohjois-Suomi johtaa synkän tilaston kärkeä

Syy löytyy muun muassa moottorikelkkailusta, turismista ja talvisista ajokeleistä.
Sanne Katainen
Talviset sääolosuhteet altistavat liikenneonnettomuuksille. Arkistokuva.

Pohjois-Suomen kunnissa loukkaannuttiin eniten liikenneonnettomuuksissa suhteutettuna alueen väkilukuun ja loukkaantumisten vakavuuteen kuluneen kymmenen vuoden aikana.

Vammautumisriski on suurin Kittilässä, käy ilmi Onnettomuustietoinstituutin liikennevahinkotilastoista.

Kittilän alueen liikenteessä on tullut vuosikymmenessä keskimäärin 14 uhria sataa asukasta kohden. Kaikki tilastoihin merkityt uhrit eivät ole kuolleet, vaan osa on vammautunut.

Muita kuntia, joissa vammautumisriski on Suomen kärkeä, ovat Muonio, Kolari, Enontekiö, Simo, Sodankylä sekä Kuusamo, tiedottaa LähiTapiola.

Lapin maakunnassa vuosina 2009–2018 tapahtuneissa liikenneonnettomuuksissa sattui henkilövahinkoja noin 23:ssa prosentissa. Uudellamaalla vastaava luku oli 14 prosenttia.

Suuri onnettomuus- ja vammautumisriski etenkin Lapin liikenteessä johtuu LähiTapiolan mukaan erityisesti moottorikelkkailusta.

"Pohjois-Suomessa liikutaan muuta maata yleisemmin moottorikelkoilla. Jos niillä sattuu esimerkiksi ajamaan ulos reitiltä tai törmää johonkin, loukkaantuminen on paljon todennäköisempi kuin esimerkiksi autossa, jossa kori suojaa kyydissä olijoita. Moottorikelkalla vahinkoja voi sattua kokemattomille matkailijoille, mutta toisinaan vauhti ja esimerkiksi lumen alla piilevät esteet yllättävät myös paikalliset", sanoo korvausjohtaja Janne Koskela LähiTapiola Lapista tiedotteessa.

Kittilässä vammautumiseen johtaneista onnettomuuksista noin puolet on sattunut moottorikelkkaillessa.

Myös talviset olosuhteet ja matkailijoiden runsaus lisäävät vammautumisriskiä.

"Pohjoisen matkailukohteissa, kuten Levin alueella Kittilässä, liikenne vilkastuu merkittävästä lomasesonkien aikaan. Talvella ajo-olosuhteet ovat usein haastavat, eivätkä kaikki ole tottuneet niihin. Esimerkiksi monet lentävät Rovaniemelle ja lähtevät siitä eteenpäin vuokra-autolla", Koskela kertoo.

Lue lisää:

Liikenneturva: Tieliikenteessä ennätysturvallinen vuosi – silti yli kahdensadan ihmisen arvioidaan kuolleen

Tieliikennekuolemat vähenivät selvästi huhtikuussa – koronatilanne supisti liikenteen määrää

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Vakuutuksen ostaminen metsän turvaamiseksi Aila-myrskyn alla voikin jäädä haaveeksi – "Emme tässä tilanteessa myy uusia metsävakuutuksia"

Mikä kaikki vaikuttaa vakuutusten hintaan? Vakuutusyhtiön matemaatikko paljastaa

Kittilän kuntapäättäjien virkarikossyytteiden pääkäsittely alkaa Rovaniemen hovissa – käräjillä kaikki syytteet kaatuivat

Moni huolissaan ikääntyneen tuttavan ajotaidoista – yli 70 vuotiaiden ajokortillisten määrä on kasvanut vauhdilla