Kotimaa

Mielenosoittajat tukkivat tien Helsingin ydinkeskustassa – poliisi käytti kaasusumutetta

Elokapina-liike korosti, että mielenosoitus oli väkivallaton, ja se arvosteli poliisin toimintaa.
Mielenosoittajat katsoivat hallituksen epäonnistuneen ilmastotoimissa ja vaativat ilmastohätätilaa. Lehtikuva / Emmi Korhonen

Helsingissä poliisi on hajottanut liikennettä häirinneen mielenosoituksen käyttämällä kaasusumutetta, Helsingin poliisi kertoi Twitterissä. Poliisin mukaan osa mielenosoittajista tukki tien kaupungin ydinkeskustassa Kaisaniemenkadulla eivätkä mielenosoittajat olleet totelleet poliisin lukuisia käskyjä poistua tukkimasta tietä ja estämästä liikenteen kulkua. Poliisi kertoo hajottaneensa väkijoukon voimakeinoin käyttämällä kaasusumutetta.

Vaikuttavampia ilmastotekoja vaativa Elokapina-liike kertoo nettisivuillaan, että mielenilmaus alkoi jo aiemmin iltapäivällä Helsingin keskustassa. Osa mielenosoittajista oli lähtenyt marssimaan kulkueena Rautatientorilta, kun osa liikkeen aktivisteja olisi sulkenut liikenteen Unioninkadulla asettumalla seisomaan autotiellä.

Järjestäjien mukaan Unioninkadulla oli jopa parisataa mielenosoittajaa.

"Elokapina katsoo Marinin hallituksen epäonnistuneen riittävissä ilmastotoimissa ja vaatii ilmastohätätilan julistamista", liike kertoo mielenilmauksen tavoitteesta tiedotteessaan.

Vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat arvostelivat tuoreeltaan poliisin toimintaa Twitterissä.

"Oikeus osoittaa mieltään kuuluu sananvapauteen. Rauhanomaisia mielenosoittajia ei tässä maassa pitäisi kohdella näin", tviittasi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaati tviitissään sisäministeri Maria Ohisaloa (vihr.) ottamaan pikaisesti yhteyttä poliisijohtoon.

"Oli mitä mieltä tahansa mielenosoittajista tai heidän teemoistaan, näin ei voi toimia rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan. Ainakaan demokraattisessa oikeusvaltiossa", jatkoi Arhinmäki.

Ennen viittä iltapäivällä Elokapina-liike tviittasi siirtävänsä tiesulun Kaisaniemen kadulle, mikä sulki liikenteen keskustasta Hakaniemen suuntaan. Samoihin aikoihin HSL kertoi Twitterissä, että kaikki bussiliikenne Rautatientorilta on keskeytetty toistaiseksi mielenilmauksen vuoksi.

Helsingin poliisi tviittasi mielenosoituksen hajottamisesta viiden jälkeen iltapäivällä. Ennen kuutta poliisi kertoi, että Kaisaniemenkatu on auki ja liikenne kulkee taas normaalisti. Mielenosoituksen kerrottiin jatkuvan jalkakäytävillä ja Kaisaniemen puistossa.

Elokapina puolestaan kertoi Twitterissä kuuden jälkeen, että Hätäjarrutus-mielenosoitukseen liittynyt katusulku on lopullisesti purettu.

Elokapina-liike korosti, että mielenosoitus oli väkivallaton, ja se arvosteli poliisin toimintaa. Liikkeen mukaan poliisi käytti ilmeisesti pippurikaasua. Liikeen somekanavilla välittämistä kuvista ja videoista näkyy, kuinka poliisi kantaa mielenosoittajia pois kadulta.

"Elokapina on väkivallaton. Suomen poliisi ei ole. Terveisiä sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.)", Elokapina tviittasi.

Lue lisää

Liikenne poikki Mannerheimintiellä Helsingissä – Arviolta parisataa ilmastoaktivistia osoittaa mieltään Pikkuparlamentin puiston edessä

Suomi eriytyy omiin leireihin

Vihreät eristäytyy muista

HS-gallup: Perussuomalaiset yhä suosituin puolue, SDP toisena