Kotimaa

Koronavirustartunnat ja sairaalahoidon kuormitus ovat Suomessa hieman laskussa – "Jos torjuntatoimissa yhtään lipsutaan, tartuntamäärät kääntyvät vuorenvarmasti nousuun"

Maailmalla leviää tällä hetkellä kaksi koronavirusvarianttia, joista toinen on peräisin Britanniasta ja toinen Etelä-Afrikasta.

Koronaviruspandemia jatkuu edelleen pohjoisella pallonpuoliskolla yhtä aktiivisena kuin ennenkin, ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:sta kertoo.

Eteläisellä pallonpuoliskolla on keskimäärin Puumalaisen mukaan rauhallisempaa, mutta esimerkiksi Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa tauti on lähtenyt uuteen nousuun.

Euroopan valtioista Britanniassa epidemia on lähtenyt loppuvuodesta jyrkkään nousuun.

EU:ssa taudin ilmaantuvuus vaihtelee, mutta on lähes kaikissa EU-maissa Suomea korkeampi.

"Eurooppalaisissa valtioissa tehdään erilaisia rajoitustoimenpiteitä, joilla koronan ilmaantuvuutta ja tehohoidon kuormitusta pyritään vähentämään."

Suomessa on nyt todettu yli 35 000 koronatartuntaa. Uusia tapauksia on tänään kirjattu 283.

"Sairaalahoidon kuormitus on pysynyt melko ennallaan viime viikot. Tautiin menehtyneitä oli eilen raportoitu 542", Puumalainen sanoo.

Puumalaisen mukaan ihmiset eivät ole joululomien aikaan hakeutuneet koronavirustesteihin aivan yhtä aktiivisesti kuin aiemmin.

"Voi siis olla, että todellisia tartuntoja on jonkin verran havaittua enemmän."

Testipositiivisten näytteiden osuus on pysähtynyt noin 2 prosenttiin kaikista otetuista koronavirusnäytteistä.

Koronavirustapausten määrä on ollut viime viikkoina laskussa.

"Tapauksia on edelleen selvästi liikaa, mutta voimakasta nousua niissä ei onneksi ole enää nähty", Puumalainen toteaa.

Suurimmassa osassa sairaanhoitopiirejä tapausilmaantuvuus on laskenut viime viikkoina. Poikkeuksina ovat Länsi-Pohjan ja Ahvenanmaan sairaanhoitopiirit, joissa on tullut lisää tartuntoja.

Perustasolla on neljä sairaanhoitopiiriä, leviämisvaiheessa kuusi sairaanhoitopiiriä sekä Ahvenanmaan maakunta.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo sairaalahoidon kokonaiskuormituksen kääntyneen Suomessa hieman laskuun.

"Teho-osastojen kuormitus näyttää vakiintuneen noin 30 potilaan molemmin puolin."

Erityisvastuualuekohtaisesti sairaanhoidon kuormitus on pysynyt viikon aikana melko ennallaan.

"Tautiin menehtyneiden määrä on valitettavasti kasvanut", Voipio-Pulkki sanoo.

Joulupyhien pienemmät testimäärät ja raportointiviive vaikeuttavat todellisten tartuntamäärien arviointia.

”On ilmiselvää, että epidemia on yhä voimissaan. Jos koronaviruksen torjuntatoimissa yhtään lipsutaan, tartuntamäärät kääntyvät jälleen vuorenvarmasti nousuun.”

Voipio-Pulkin mukaan kunkin alueen tilannetta arvioitaessa tulee ottaa huomioon valtakunnallinen epidemologinen kokonaistilanne sekä myös ympäröivien alueiden tilanne.

Väestön tarvitsemat muut palvelut on strategiajohtajan mukaan pidettävä riittävällä tasolla myös koronavirusepidemian oloissa.

Professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta esitteli koronaviruksen muunnoksia, jotka leviävät maailmalla.

Vapalahden mukaan maailmalla leviää kaksi koronaviruksen varianttia.

"Toinen on peräisin Britanniasta ja toinen Etelä-Afrikasta. Koronavirus on muuntautunut aika tasaisesti sen jälkeen, kun se lähti leviämään Wuhanista.

Kyseessä ovat Vapalahden mukaan täysin eri virushaarat.

"Aminohappomuunnoksia on kertynyt näissä tapauksissa viruksen piikkiproteiiniin keskimääräistä enemmän. Sekä Britanniassa että Etelä-Afrikassa on saatu havaintoja siitä, että nämä variantit ovat tartuttavampia kuin koronaviruksen aiempi muoto."

Tutkimusprofessori Hannu Kiviranta THL:sta käsitteli puheenvuorossaan rajat ylittävän liikenteen tilannetta koronaviruspandemian oloissa.

"Britannian lennot keskeytettiin kahdeksi viikoksi koronavirusmutaation vuoksi. Annoimme myös kehotuksen kaikille Englannissa 7.12. jälkeen oleskelleiden olisi syytä hakeutua uudelleen koronatestiin", Kiviranta taustoittaa.

Rajatarkastuksen yhteydessä selvitetään, onko Suomeen saapuva henkilö oleskellut Britanniassa tai Etelä-Afrikassa.

Lue lisää

EK alentaisi arvonlisäveroa osana kriisitoimia – järjestö vaatii nopeita täsmätoimia sulkutoimien kohteeksi joutuville toimialoille

Yksityisten yritysten tilojen auki pysymisestä ei vielä lopullista selvyyttä

THL: Suomessa 392 uutta koronatartuntaa – pahin tilanne Ahvenanmaalla, paras Kainuussa ja Pohjois-Savossa

Mitä kuuluu omais- hoitajille?