Kotimaa

Kirsi Piha vetoaa eettisesti kestämättömään tilanteeseen ja luopuu kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Helsingissä

Kokoomuksen Petteri Orpo on Pihan päätökseen pettynyt.
Kirsi Piha kirjoittaa, että tilanteesta tuli hänelle eettisesti kestämätön ja savotasta liian raskas. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

Entinen kansanedustaja, yrittäjä Kirsi Piha ilmoitti lauantaina luopuvansa kokoomuksen pormestariehdokkuudesta Helsingissä. Piha kertoi päätöksestään kotisivullaan.

"En ole ylpeä siitä, että luovun, mutta henkilökohtaisesti tilanteesta tuli itselleni eettisesti kestämätön ja savotasta liian raskas", hän kirjoittaa.

Hän sanoo ratkaisunsa yhteydessä, että "kokoomuksen perusarvoihin kuuluu ajatus ihmisestä, joka on vapaa, toimelias ja tasa-arvoinen". Hän lisää, että puolueen "perusarvoihin kuuluu kaikille mahdollisuus yrittää, tehdä työtä ja elää hyvää elämää."

"Kaikilla. Se ei perustu ennakkoluuloiseen ja eri ryhmiä syrjivään ajatteluun. Ihmisarvolla ei politikoida", Piha kirjoittaa.

Piha jatkaa, että hänen olisi pormestariehdokkaana pystyttävä edustamaan sitä arvojen kirjoa, joka puolueessa tällä hetkellä on.

"Nykytilanteessa on olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua kokoomuslaisena pormestarina."

Piha sanoo kokevansa ehdokkuudesta luopumisen myös henkilökohtaisena epäonnistumisena.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tviittasi pian Pihan ilmoituksen jälkeen olevansa pettynyt tämän päätökseen.

"Kirsin päätös on pettymys. Kokoomuksen Helsingin piiri etsii uuden pormestariehdokkaan pikimmiten. Kokoomuksella on vahva lista Helsingissä ja vaalityö jatkuu."

Helsingin nykyinen pormestari Jan Vapaavuori on ilmoittanut aiemmin, ettei ole ehdolla huhtikuun kunnallisvaaleissa. Pihan kanssa pormestariehdokkuudesta kilpaili kansanedustaja Wille Rydman, mutta Helsingin piirin äänestyksessä Piha vei voiton äänin 67–34.

Lauantaina Piha ilmoitti verkkosivuillaan lisäksi, ettei anna aiheesta haastatteluja eikä kommentoi tämän enempää.

Piha ei ollut lauantaina Helsingissä ainoa kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas, joka luopui ehdokkuudestaan. Some-vaikuttaja ja kokki Hanna Gullichsen kertoi Instagram-tilillään vetäytyvänsä ehdokkuudesta.

"Kuluneella viikolla huomiota ovat saaneet useat kokoomuslaiset lausunnot, jotka mielestäni polkevat puolueen arvoja anteeksiantamattomalla tavalla. Ihmisryhmiä tarkoituksellisesti loukkaavat puheet eivät kuulu sivistyspuolueeseen", Gullichsen kirjoittaa.

"Kokoomus puolueena on minulle oikea, mutta puoluejohto ei mielestäni vetänyt rajoja sinne, minne niitä tarvittiin. En ole valmis antamaan panostani puolueen menestykselle näissä vaaleissa, koska puolueen sisäinen tilanne on tämä", hän jatkoi.

Gullichsenin ilmoituksesta kertoi aiemmin Yle.

Lue lisää

Kokoomus näyttää menevän alas mäkeä, jonka juurella Saarikko jo keräilee kepun kelkan pirstaleita

Orpo tuomitsee eripuran kylvämisen oman profiilin nostamiseksi – poliittisen historian professorin mukaan kokoomuksen perinteinen jakolinja näyttäytyy aiempaa vakavampana

Kokoomus on pudonnut vihreiden taakse Helsingissä, Helsingin Uutiset kertoo gallupissaan

Kokoomuksen Juhana Vartiainen kertoo huomenna, pyrkiikö hän pormestariehdokkaaksi – rauhanneuvottelija Juha Christensen ilmoittautui kisaan