Säilöminen
Marjasäilykkeet säilyvät,
kun tölkit kuumennetaan hyvin,
hapen pääsy astiaan estetään ja sokeria käytetään riittävästi. Sokerin tehtävä on estää
homeiden, hiivojen ja
bakteerien kasvua.
Kidesokeria hilloon 700 g (8 dl) marjakiloa kohti, hillosokeria
tarvitaan 500 g (puoli pussia).
Hillosokeri on kidesokeria,
johon on lisätty
hedelmäpektiiniä ja
kaliumsorbaattia. Pektiini
kiinteyttää ja kaliumsorbaatti
lisää säilyvyyttä.
Jos käytät vain osan pussista, kaada sisältö kulhoon ja
sekoita hyvin. Mittaa vasta
sen jälkeen hillosokeri kattilaan marjojen päälle. Näin varmistat,
että kaikki sokerin ainekset ovat tasaisesti mukana.
Höyrymehuun sokeria noin 400 g (5 dl) mehulitraa kohti.
Jos käytät hedelmäsokeria
eli fruktoosia, puolita määrä
tavallisen sokerin määrästä.
Keinotekoisista makeutusaineista esimerkiksi
aspartaami (Canderel) sopii marjojen pakastamiseen.
Säädä pakastuskytkin päälle vuorokausi ennen pakastamista, jotta pakastimen lämpötila ehtii laskea -25 asteeseen. Pidä vielä
toinen vuorokausi päällä, jotta marjat jäätyvät kunnolla.
Pakasta kerralla enintään
pakastustehon ilmoittama
määrä.
Pakasteiden säilytyslämpötila on -18 astetta, irrallinen
sisälämpömittari auttaa
lämpötilan seuraamisessa.
Pakasta marjat pian
keräämisen jälkeen.
Laita puhtaat marjat
pakasterasioihin kokonaisina,
viipaleena tai survoksena.
Ripottele herukoille,
mansikoille ja vadelmille sokeria noin neljä ruokalusikallista
marjalitraa kohti.
Sokeri vähentää entsyymitoimintaa ja marjojen väri,
maku sekä C-vitamiini säilyvät
paremmin.
Ravistele rasiaa, jotta sokeri
jakaantuu tasaisesti.
Kokonaiset mustikat,
puolukat ja karpalot voi
pakastaa ilman sokeria.
Jätä soseille ja mehuille
laajenemisvara.
Poista ilma ja merkitse päälle
sisältö ja päiväys.
Jäähdytä rasiat ennen
pakastimeen laittoa.
Pakasta viinimarjaterttuja
koristeeksi kokonaisena.
Ne pysyvät ehjinä rasiassa
voipaperipalojen välissä.
Mehuja ja hilloja säilötään
puhtaisiin, lasisiin astioihin.
Varaudu edellisenä päivänä
säilöntään ja laita pestyt pullot ja korkit kylmään veteen tai
täytä vedellä.
Astioiden pinnalla olevat pieneliöt heräävät, kun ne saavat
liota seuraavaan päivään. Tuhoa ne kuumentamalla juuri ennen täyttämistä.
Laita astiat 100-asteiseen
uuniin. Anna kuumentua
vähintään 15 minuuttia. Keitä korkit ja kiehauta kumitulpat,
kumi ei kestä keittämistä.
Täytä kuumat pullot ja purkit
aivan täyteen, jotta hapelle ei jää tilaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
