Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Samasta taikinasta sen seitsemää sorttia

    Samasta perustaikinasta syntyy tähtitaivasneliöitä (edessä vasemmalla), herrasväenleipiä (etuoikealla), keskellä taatelikierteet ja suklaasydämet, takana suklaalla koristeltuja pikkuleipiä. Jaana Kankaanpää
    Samasta perustaikinasta syntyy tähtitaivasneliöitä (edessä vasemmalla), herrasväenleipiä (etuoikealla), keskellä taatelikierteet ja suklaasydämet, takana suklaalla koristeltuja pikkuleipiä. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Joulupikkuleivistä tulevat ensimmäisenä mieleen piparkakut. Kuitenkin myös vaaleasta taikinasta syntyy jouluisia pikkuleipiä.

    Samasta perusmurotaikinasta voi leipoa mausteita lisäämällä ja erilaisin täyttein hyvinkin vaivatta seitsemän sortin pikkuleipälajitelman.

    Taikinan pääaineet ovat sokeri, rasva ja jauho. Vaahdotetulla rasvalla on mureuttava ominaisuus.

    Lisäksi joukkoon voi vatkata munaa, sekoittaa erilaisia mausteita, kaakaota, kookoshiutaleita ja niin edelleen. Mikäli taikinaan lisää esimerkiksi kaakaota, jauhoja on hyvä vähentää saman verran. Jos taikinassa on liikaa jauhoja, se murenee ja on vaikeaa käsitellä.

    Liian kovan taikinan pelastaa ruokalusikallinen rasvaa.

    200 g voita

    1 1/2 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    1 muna

    4 dl vehnäjauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita taikinaan jauho-leivinjauheseos.

    noin 40 kpl

    1 annos perusmurotaikinaa

    Täyte

    noin 1 dl vadelmamarmeladia tai kiinteää hilloa

    Kauli murotaikina 2–3 millimetrin levyksi ja ota muotilla pyöreitä, halkaisijaltaan noin 5-senttisiä kakkuja. Jos sinulla on pienen pieni sydänmuotti, tee puoleen pikkuleivistä keskelle sydän.

    Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia. Jäähdytä. Levitä täytettä kahden pohjan väliin. Sokeroi pikkuleivät.

    50–60 kpl

    1 annos perusmurotaikinaa

    1 rkl jauhettua inkivääriä tai

    1 tl kanelia

    Pinnalle

    kaneli-sokeriseosta tai

    tomusokeria

    Sekoita jauhojen joukkoon mauste, jotta se sekoittuu taikinaan tasaisesti. Leivo taikinasta pikkusormen paksuista nauhaa.

    Leikkaa nauha 8–9 sentin pituisiksi tangoiksi. Kierittele kanelitangot sokeri-kaneliseoksessa. Aseta tangot pellille ässän muotoon.

    Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Siivilöi inkivääriässien pinnalle tomusokeria.

    noin 55 kpl

    1 annos perusmurotaikinaa

    1/2 dl kaakaojauhetta

    Pinnalle

    koristerakeita

    koristegeeliä tai tomusokerikuorrutetta

    Sekoita kaakaojauhe yhdessä vehnäjauhojen kanssa. Vähennä vehnäjauhojen määrästä 1/2 desilitraa.

    Anna taikinan jähmettyä kylmässä noin tunnin ajan.

    Kauli noin puolen sentin levyksi. Irrota levy alustasta. Ota muotilla sydämiä.

    Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia.

    Jos haluat kiinnittää koristeita, pursota valkoista geeliä pikkutippa jäähtyneen pikkuleivän päälle ja paina koristerae kiinni. Anna kuivua.

    Ota murotaikinasta piparkakkumuotilla haluamiasi pikkuleipiä. Paista 200 asteessa noin 5 minuuttia ja jäähdytä.

    Pane valko- tai tumma suklaa paloina tukevaan pakastuspussiin. Pidä pussin kulmaa kiehuvassa vedessä, kunnes suklaa on kauttaaltaan sulanut. Anna hetken jäähtyä.

    Tee pussin kulmaan pieni reikä neulalla ja pursota pikkuleipien päälle esimerkiksi nimi, numero, raitoja tai jokin kuvio. Anna pikkuleipien kovettua leivinpaperin päällä tai pakasta tarjottimella.

    Lado rasiaan vasta jäätyneinä.

    noin 50 kpl

    1 annos perusmurotaikinaa

    1 dl kookoshiutaleita

    Pinnalle

    lumihiutalekoristerakeita

    värillisiä nonparellikoriste-

    rakeita

    Käytä taikinaan 1 desilitra vähemmän jauhoja kuin perusohjeessa. Sekoita kookoshiutaleet ennen jauhojen lisäämistä. Anna taikinan kovettua hetki.

    Kauli leivinpaperin päällä noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ripottele pinnalle tasaisesti koristerakeita ja kauli ne taikinaan kiinni.

    Leikkaa leivinpyörällä tasaiset neliöt. Jätä kiinni toisiinsa. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Rullaa heti uunista ottamisen jälkeen leivinpyörällä viivoja pitkin palat irti toisistaan.

    noin 30 kpl

    1 annos perusmurotaikinaa

    1 1/2 dl omenatäysmehua

    1 pkt (250 g) kuivattuja

    taateleita

    Keitä taateleita omenamehussa noin 10 minuuttia. Soseuta tasaiseksi ja jäähdytä.

    Kauli murotaikina levyksi ja levitä taatelisosetta ohut kerros pinnalle. Jätä yläreunasta pari senttiä tyhjäksi, koska täyte kulkee eteenpäin rullatessa. Rullaa kääretortun tapaan.

    Leikkaa rullasta noin sentin levyisiä viipaleita. Nosta pellille kierteet ylöspäin, Paista noin 10 minuuttia 175 asteessa.

    noin 25 viipaletta

    200 g voita

    2 dl sokeria

    3 munaa

    4 dl vehnäjauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    2 tl vaniljasokeria

    2 rkl maitoa

    1 dl luumumarmeladia,

    aprikoosi- tai kirsikkahilloa

    1 rkl sitruunamehua

    Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää taikinaan siivilän läpi. Sekoita tasaiseksi.

    Ota kolmasosa taikinasta ja lisää siihen marmeladi ja maito. Sekoita loppuun taikinaan ruokalusikallinen sitruunamehua.

    Voitele ja korppujauhota hyvin 1,8 litran rengasvuoka. Pane vuoan pohjalle puolet vaaleasta taikinasta, päälle tumma taikina ja päälle loput vaaleasta taikinasta. Sekoita taikinaa haarukalla niin, että kerrokset sekoittuvat hiukan. Paista 175 asteessa 50–60 minuuttia.

    Vinkki: Lisää maitoa tai kermaviiliä sen verran hillo-taikinaseokseen, että se on yhtä notkeaa kuin lopputaikina.

    25 palaa

    5 dl vehnäjauhoja

    2 1/2 dl sokeria

    1 1/2 rkl piparkakkumaustetta tai 1 tl kanelia

    1 tl neilikkaa

    1 tl inkivääriä

    1/2 tl kardemummaa

    2 tl soodaa

    200 gvoita sulatettuna

    1 dl omenasosetta

    2 dl piimää

    Sekoita kulhossa kaikki ainekset keskenään. Kaada taikina voilla hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun 1,8 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 50–60 minuuttia. Peitä tarvittaessa leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa

    Vinkki: Piparkakkumauste sisältää suosittuja joulumausteita. Voit käyttää valmista seosta tai yksittäisiä jauhettuja mausteita.

    3 kpl

    5 dl vettä

    1 dl maltaita

    1 tähtianis

    3 dl sokeroitua puolukka-

    survosta tai omenasosetta

    75 g hiivaa

    2 tl suolaa

    1/2 dl siirappia

    1 rkl pomeranssinkuorta

    14 dl hiivaleipävehnäjauhoja

    100 g voita

    Voiteluun

    1/2 dl vettä

    1/2 dl siirappia

    Keitä maltaita ja tähtianista vedessä noin 15 minuuttia. Jäähdytä kädenlämpöiseksi, ota tähtianis pois. Lisää hiiva, puolukkasurvos tai omenasose ja mausteet.

    Alusta taikinaan jauhot ja pehmeä voi. Kohota. Leivo taikinasta kolme limppua. Kohota ne ja leikkaa ristiviilto kohonneisiin leipiin.

    Kypsennä 175 asteessa noin 45 minuuttia. Voitele lämpiminä siirappivedellä.

    Anneli Pessala

    Avaa artikkelin PDF