Remppa, huvila, muutto ja huussi ‒ television Remontti-Reiska kansanomaisti remontoinnin

Kun Tuomas Kyrö aloitti vanhan mökin peruskorjausta, kirvesmiehet vitsailivat: ”sun pitäisi ilmoittautua siihen Huvilat muussiksi -ohjelmaan”.
”Mitä teimme ennen kuin haaveilimme ja toteutimme huoneita ja taloja uuteen uskoon?”
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Remontti-ihminen huomaa epäkohdan, hakee vatupassin ja meisselin. Naputtaa listan paikoilleen, kiristää hanan, oikaisee oven. Ilman heitä maapallo heilahtaisi akseliltaan. Pitkään korjaaminen ja remontointi oli heidän harteillaan.

Sitten tuli Joka kodin asuntomarkkinat -ohjelma, jonka yhteydessä esiintyi Remontti-Reiska, joka kansanmaisti remontoinnin.

Mitä teimme ennen kuin haaveilimme ja toteutimme huoneita ja taloja uuteen uskoon?

Vikoja vain korjattiin sitä mukaa, kun ne havaittiin. Jos astiakaapin ovi repsotti, se ruuvattiin paremmin kiinni. Ei tullut mieleen suunnitella, hankkia ja toteuttaa kokonaan uutta keittöitä saarekkeineen.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Remontti-Reiskan jälkeen uusia ohjelmia on vyörynyt olohuoneisiin. Eräs suosituimmista on kanadalainen Remppa vai muutto. Siinä muuttoa harkitseva perhe saa kotiinsa remontin, jonka jälkeen heidän täytyy päättää, myydäänkö kulahteesta ihanaksi muuttunut vanha koti vai pidetäänkö se.

Ohjelman kulmakiviä ovat kiinteistövälittäjä Todd, joka esittelee perheelle uusia vaihtoehtoja, ja sisustussuunnittelija Jillian, jonka vision rakennusryhmä toteuttaa.

Miksi ihmisiä pitää erikseen viihdyttää? Ei kai tässä mitään pellejä olla. Televisio auki, siellä on Loiri, hän viihdyttäköön väsynyttä kansaa.

Umpikeittiöstä tehdään aina avokeittiö, jolloin syntyy tilaa ”to entertain people”, viihdyttää ihmisiä. On myös ”walk in closet”, vaatehuone.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Miltä sellaiset olisivat kuulostaneet ajalla ennen Remontti-Reiskaa? Miksi ihmisiä pitää erikseen viihdyttää? Ei kai tässä mitään pellejä olla. Televisio auki, siellä on Loiri, hän viihdyttäköön väsynyttä kansaa. Kenen vaatteet muka tarvitsevat oman huoneen?

Kotimaisessa ohjelmavirrassa ykkönen on Huvila ja huussi. Kun aloitimme vanhan mökin peruskorjausta, kirvesmiehet vitsailivat, että ”sun pitäisi ilmoittautua siihen Huvilat muussiksi -ohjelmaan”. Nauroin takaisin, että en tässä elämässä.

Kolme vuotta myöhemmin seisoin tontilla kädet silmilläni pihasuunnitellijan ja rakennusurakoitsijan käsikynkässä. Pian näkisin, millaisia taikoja pihalle oli tehty.

Mitä ihmettä tapahtui? Ruotsalainen sisustusjätti mullisti kuluttajamarkkinat. Piti vain jaksaa rakentaa tuhansista levyistä Wassberg-keittiö. Kyse on myös ihmisapinalle ominaisesta tavasta: matkimisesta.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kukaan ei leikkaisi nurmikoita, ellei joku olisi aloittanut sitä. Yhtäkkiä jokin tarpeeton tuntuu välttämättömältä. Vaatehuone tai robottiruohonleikkuri.

”Kulta. Naapuri niitti pihastaan heinikon. Hankin viikatteen. Hankin työnnettävän ruohonleikkurin. Hankin bensakäyttöisen. Hankin sähkökäyttöisen. Hankin robottileikkurin.”