
Grilliin laitetaan muutakin kuin makkaraa, eikä grillaaminen ole pelkkä kesän juttu: "Lauhana talvena ja hitaalla grillaamisella onnistuu vaikka joulukinkun kypsennys"
Grillin ostajat hankkivat grilleihinsä myös monenlaisia lisäosia pizzakivistä pariloihin.
Grillaaminen on monipuolistunut. Erilaisten lihatuotteiden lisäksi kotigrillaajat valmistavat enemmän kalaa ja kasviksia kuin vuosikymmen sitten. Kuva: Jarkko Sirkiä
Grillin ritilään voi asentaa esimerkiksi pizzakiven, parilan, wok-pannun tai valurautapadan. Kuva: Jarkko SirkiäKotigrillauksen monipuolistuminen näkyy suomalaisten grillihankinnoissa.
Verkkokauppa.comin ostopäällikkö Tiina Ojala kertoo, että grilleissä tehdään varsinkin kauden edetessä paljon erityyppisiä ruokia.
"Kausi aloitetaan makkaralla, mutta pian tulee jo halu monipuolistaa grilliruokia ja kokeilla uusia grillausmenetelmiä."
Makkaroissakin on eroja. SOK Vähittäiskaupan ketjuohjauksen ryhmäpäällikkö Sari Miettunen kertoo, että makkaroissa trendinä jatkuu lihapitoisten, eli 80 prosenttia lihaa sisältävien, grillimakkaroiden ja raakamakkaroiden suosio.
"Myös yhä useampi valitsee tavallisen grillimakkaran sijaan jonkin maustetun grillimakkaran. Lisäksi siipikarjasta valmistettujen makkaroiden kysyntä on kasvussa."
Miettunen kertoo, että grillaaminen on kaikkiaan monipuolistunut. Erilaisten lihatuotteiden lisäksi grilliin päätyy huomattavasti enemmän kalaa ja kasviksia kuin vuosikymmen sitten.
Kodeissa lisääntynyt kokkailu on Miettusen mukaan tänä keväänä näkynyt selvästi myös maustamisen tuotteiden kysynnässä. Grillaamiseen liittyvät tuotteet alkoivat kiinnostaa jo maaliskuussa.
Makumaailmaan halutaan monipuolisuutta. Miettunen mainitsee, että makkaroissa kesän trendi ovat erilaiset chileillä maustetut makkarat.
"Esimerkiksi grillaus- ja marinointikastikkeita, erilaisia soija- ja chilikastikkeita, maustettuja majoneeseja ja hampurilaiskastikkeita on tänä keväänä ostettu selvästi normaalia enemmän. Myös hyvin voimakkaat sinapit ja maustetut sinapit kiinnostavat nyt kuluttajia aiempaa enemmän perustuotteiden rinnalla."
Grillaamisen tarjoamat ruuanlaittomahdollisuudet ovat laajentuneet viime vuosina monitoimiritilöiden avulla, kertoo Verkkokauppa.comin Ojala. Ritilään voi asentaa esimerkiksi pizzakiven, parilan, wok-pannun tai valurautapadan.
Ojala huomauttaa, että älyratkaisujen, kuten älykkäiden lämpömittarien, avulla grillaajiksi saattavat ryhtyä sellaisetkin, jotka ovat ennen pelänneet ruuan kuivumista, palamista tai jäämistä raa'aksi grillissä.
Grillaamisen ei tarvitse myöskään olla pelkästään kesän juttu.
"Lauhana talvena ja hitaalla grillaamisella onnistuu vaikka joulukinkun kypsennys."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


