Ministeri Koskinen: Voimme olla ylpeitä maitoketjustamme
”Tänään on todella syytä juhlia”, maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) totesi maidontuottajille tiistaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa.
Koskinen jakoi 56 tuottajalle Walter Ehrströmin kultaisen mitalin tunnustuksena pitkäaikaisesta ja menestyksellisestä työstä elintarvikehygienian edistämiseksi.
Kultainen mitali myönnetään 25 vuoden aikana yhtäjaksoisesti tuotetusta ensiluokkaisesta, E-luokan maidosta. Eero Järvenpäälle Hämeenkyröstä myönnettiin jo toinen kultainen mitali, koska tilalla on tuotettu ensiluokkaista maitoa yhtäjaksoisesti 50 vuotta.
Koskinen sanoi arvostavansa tuottajien työtä kovasti.
Juhlapuheessaan hän nosti esiin laatumaidon tuottamisen vaativuuden ja sen, että tiloilla tehdään töitä vuoden jokaisena päivänä.
Usein palkinnon saamiseen on vaikuttanut paitsi nykyisten tuottajien, myös edellisen sukupolven työ ja ammattitaito.
Ministeri totesi, että mitalien jakaminen tärkeää myös koko maitoalalle.
”Se muistuttaa suomalaisen maidon erinomaisesta laadusta. Viime vuonna E-luokkaan ylsi noin 94 prosenttia maidosta. Suomalainen maito on parasta koko EU:n alueella.”
Koskinen mainitsi myös, että maidontuotanto on suomalaisen maatalouden perusta ja tuotantosuunnista taloudellisesti merkittävin. ”Maitosektorin menestymisellä on huomattava merkitys koko maatalouden menestykselle.”
Myös meijeriteollisuus sai kiitosta. ”Uusia innovatiivisia tuotteita on kehitetty menestyksekkäästi. Omassa nuoruudessani kaupassa oli vain punaista ja sinistä maitoa. Nyt tuotteiden kirjo on laaja.”
Hyvä laatu yhdistettynä onnistuneeseen tuotekehitykseen on näkynyt myös tuottajahinnoissa, jotka ovat koko EU-ajan olleet EU:n korkeimpien joukossa. ”Voimme syystä olla ylpeitä maidontuotantoketjustamme.”
Ministeri totesi, että 25 vuodessa maidontuottajat ovat kohdanneet monia haasteita. Uusia on luvassa jälleen vuonna 2015.
”Selvitämme parhaillaan, miten näihin muutoksiin parhaiten sopeudutaan. Uskon, että löydämme tälläkin kertaa ratkaisut, jotka turvaavat maidontuotannon jatkumisen Suomessa.”
Koskinen korosti, että Suomi ei voi menestyä kansainvälisessä kilpailussa tuottamalla bulkkia. ”Pienen maan menestystekijän tulee olla osaaminen ja laatu. Lopputuotteen laatu ja turvallisuus ovat asioita, joita kuluttajat arvostavat niin Suomessa kuin maailmallakin.”
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
