Ruotsalaismiehet perustivat meijerin – matkaa navettaan vain kymmenen metriä
Gotlantilaistila jalostaa nyt itse oman maitonsa."Laitamme koko sielumme maidon tuottamiseen. Sitten se toimitetaan Arlalle ja muuttuu pelkäksi bulkkitavaraksi."
Näin sanoo ruotsalainen Lars Hagman Land Lantbruk -lehdelle.
Tyytymättömyys maidon heikkoon hintaan ja vähäiseen arvostukseen johti siihen, että Hagman ja Stig Göransson perustivat oman tilameijerin. Gotlannin Stångassa sijaitseva meijeri avattiin viime viikolla.
Kevytrakenteinen meijeri rakennettiin kymmenen metrin päähän navetan seinästä. "Todellista lähituotantoa", Hagman nauraa.
Rakennuksen pinta-ala on vain 40 neliömetriä.
Meijerin osat valmistettiin Israelissa ja ne yhdistettiin paikan päällä.
Maitoa pystytään käsittelemään 2 000 litraa päivässä. Se on puolet 120 lehmän ja kahden robotin tilan päivittäisestä tuotannosta. Toinen puoli menee edelleen Arlalle.
Investointi maksoi runsaat neljä miljoonaa kruunua eli 430 000 euroa.
Meijerissä jalostetaan 2,1-prosenttista maitoa sekä kermaa. Muitakin tuotteita on jatkossa mahdollista tehdä.
Ennen investointipäätöstä yrittäjät kyselivät Gotlannin Ica-kauppiailta, olisivatko nämä kiinnostuneita pienmeijerin lähituotteista. Kiinnostusta löytyi, joten päätös uskallettiin tehdä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

