Lihan tuonti kasvoilähes viidenneksen
Lihan tuonti kasvoi viime vuoden tammi–marraskuussa 19 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajankohdasta.
Suomeen tuotiin tammi–marraskuun aikana yhteensä yli 70 miljoonaa kiloa lihaa, ilmenee Gallup Elintarviketiedon lihamarkkinakatsauksesta.
Suhteellisesti eniten kasvoi naudanlihan tuonti, joka oli yli neljänneksen edellisvuotista suurempi. Nautaa tuotiin Suomeen kaikkiaan runsaat 15 miljoonaa kiloa.
Sianlihaa tuotiin runsaat 30 miljoonaa kiloa, mikä oli 23 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.
Siipikarjanlihan tuonti lisääntyi myös mutta punaista lihaa maltillisemmin.
Tuonti on kasvanut kotimaisen tuotannon vähennyttyä liha-alan heikon kannattavuuden takia.
Kustannukset ovat nousseet rajusti, ja moni tuottaja on kuvaillut viime vuotta taloudellisesti uransa vaikeimmaksi.
Hankalin tilanne on ollut sian- ja naudanlihan tuotannossa.
Sianlihan tuotanto on vähentynyt neljä prosenttia viime vuodesta ja naudanlihan tuotanto kaksi prosenttia.
Tammi–marraskuussa sianlihan kulutuksen kotimaisuusaste oli runsaat 82 prosenttia ja naudan alle 78 prosenttia.
Samaan aikaan lihan kulutus on kasvanut edelleen noin kaksi prosenttia vuoden takaisesta.
Lihantuotantoaloista vain siipikarjan tuotanto on kasvanut vuodesta 2011.
Tammi–marraskuussa 2012 tuotantoa oli noin seitsemän prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Selvimmin kasvoi broilerituotanto.
Myös siipikarjanlihan kulutus kasvaa muuta lihaa nopeammin. Tammi–marraskuussa kulutus kasvoi neljä prosenttia.
Kulutuksen kotimaisuusaste on tällä hetkellä korkein siipikarjanlihassa. Syödystä siipikarjanlihasta runsaat 84 prosenttia on suomalaista.
Lampaanlihan tuotanto väheni tammi–marraskuussa seitsemän prosenttia vuoteen 2011 verrattuna.
Lampaanlihan kulutus ei tuona aikana juurikaan kasvanut, mutta tuonti lisääntyi neljä prosenttia. Kulutuksen kotimaisuusaste on edelleen vain runsaat 20 prosenttia.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
