Kaura olisi jo pellettiä halvempaa energiana, mutta asiantuntija valitsisi ehdottomasti pelletin sen helppouden takia
Myös moraalikysymykset mietityttävät: onko oikein polttaa ruokaa?Pelletin hinta on noussut niin vauhdikkaasti, että maallikon päätelmän mukaan kaura olisi energiantuotannossa jo sitä halvempi vaihtoehto.
Mitä sanoo asiantuntija? Ja onko moraalista polttaa ruokaa?
ProAgria Etelä-Suomen energia-asiantuntija Juha Hiitelä toteaa heti alkuun, ettei ota kantaa asian moraaliseen puoleen.
”Ruuasta saattaa tässä maailmantilanteessa vielä tulla pulaa. Mutta jos kaurasta maksetaan energiana enemmän kuin ruokana, markkinatalous ratkaisee. Isommassa mittakaavassa EU:n uusiutuvan energian RED-direktiivit rajoittavat ruuaksi soveltuvan raaka-aineen käyttöä energiaksi.”
Rehukauran markkinahinta on tällä hetkellä verottomana noin 260–270 euroa tonnilta.
Pelletin hinta vaihtelee, ja etenkin pienkäyttäjän hankkima säkkitavara on kallista, Hiitelä toteaa. 500 kilon suursäkki saattaa maksaa 300 euroa, jolloin tonnihinnaksi tulee 600 euroa.
Pelletin lämpöarvo on 4,7–4,8 megawattituntia tonnilta ja kuivan kauratonnin noin 4 megawattituntia.
”Yhtäkkiä laskien tuntuisi kyllä aika paljon edullisemmalta polttaa kauraa”, Hiitelä sanoo.
Mutta kaura on polttoaineena teknisesti hankala. Siitä muodostuu paljon enemmän tuhkaa kuin pelletistä. Kauratuhkan sulamispiste on alhainen, joten se kokkaroituu ja ”laavaantuu” helposti. Kattilan hyötysuhde jää usein huonommaksi kuin helpommilla polttoaineilla.
”Kauran poltto vaatii paljon seurantaa, huoltotyötä ja säätöjen hakemista”, Hiitelä toteaa. ”Hyvin yksinkertaisilla vehkeillä se menee työlääksi. Pitäisi olla toimiva tuhkanpoisto ja arinalla liikkuvia osia.”
Kauranpolton lieveilmiöinä ovat rikki- ja klooriyhdisteistä johtuva kattilan syöpyminen sekä rottien ja muiden tuholaisten tulo varastoon.
Jos Hiitelän pitäisi valita, kumpaan vaihtoehtoon hän päätyisi?
"Itse olen valinnut hakkeen, jota Suomessa on toistaiseksi ollut hyvin tarjolla. Mutta näistä kahdesta valitsisin ilman muuta pelletin, sen polttamisen helppouden takia. Sen verran olen molempia kokeillut aikanaan.”
Hiitelä muistelee, että reilu kymmenkunta vuotta sitten Suomessa oli viljanpolttobuumi, kun kaura oli ”ihan olemattoman halpaa.” Sittemmin into laantui, eikä markkinoilla ole kovinkaan suurta valikoimaa toimivia viljanpolttolaitteistoja.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









