ProAgrian toimitusjohtaja kannattaa tilateurastetun lihan myyntilupaa: "Kyse on maaseudun elävyyden edistämisestä myös pohjoisessa Suomessa"
Aloitteen tavoite on tehdä lailliseksi tarkastamattoman lampaanlihan pienimuotoinen myynti Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
ProAgrian toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko pitää tärkeänä, että pohjoisessa Suomessa tuettaisiin edellytyksiä niihin tuotantosuuntiin, jotka siellä ovat mahdollisia. Kuva: Vesa LaitinenProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko on yksi allekirjoittajista aloitteessa, jonka tavoite on tehdä lailliseksi tarkastamattoman lampaanlihan pienimuotoinen myynti Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla.
Hänelle asiassa on kyse Pohjois-Suomen erityisyydestä. Mäkivuokko pitää tärkeänä, että pohjoisessa säilyisivät edellytykset niille harvoille maataloustuotannon aloille, jotka siellä ovat mahdollisia.
"Esimerkiksi jakeluketjut ovat pohjoisessa auttamatta pidempiä kuin etelässä, eikä pienimuotoinen toiminta nykysysteemillä kannata."
Mäkivuokko tiedostaa, että tarkastamattoman lihan myynnin salliminen ei ole yksinkertaista ja vaatisi vielä paljon käytäntöjen pohdintaa. Toimintaa pitäisi ehdotetusta poikkeusluvasta huolimatta tarkkailla esimerkiksi etäyhteydellä ja pistokokein.
"Toivon viranomaisilta avointa suhtautumista ja keskustelua. Tämä on periaatteellinen juttu, joka kaventaa pohjoisen maatilojen vaihtoehtoja. Kyse on maaseudun elävyyden edistämisestä myös pohjoisessa Suomessa."
Mäkivuokko visioi, että pienimuotoinen lammastalous voisi kiinnostaa myös joitakin etätyöhön maalle siirtyneitä. "Sääli, jos se ei ole pohjoisessa mahdollista. Kuka sitten pitää huolta esimerkiksi perinnebiotoopeista ja maisemista?"
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat


