Miksi omenat ovat pilalla? Tässä kolme syytä heikkoon satoon tänä kesänä
Hedelmäkausi onkin alkanut jo kotimaisilla omenoilla elokuussa. Omenat ja pian kypsyvät päärynät odottavat syöjäänsä. Vuosi ei ole ollut kuitenkaan helppo omenanviljelijöille.”Tänä vuonna omenasato näyttää jäävän melko pieneksi”, toteaa Hedelmä- ja marjanviljelijäin liiton varapuheenjohtaja Toni Rahkonen.
Omenanviljelijöillä on riittänyt riesaa tänä kesänä. Heti alkukesästä ongelmia aiheutti omenan kukinnan aikoihin vallinnut kylmä sää.
"Hyönteiset eivät lentäneet, se karsi suuren osan sadosta. Pölytyksen varmistamiseksi toimme omaan tarhaamme kimalais- ja mehiläispesiä omenatarhaan kukinnan ajaksi, jotta saimme pölytyksen onnistumaan."
Rahkonen kertoo, että myös omenakääriäistä on ollut liikkeellä paljon tänä vuonna lähes joka puolella Suomea. Omenakääriäisen toukat kaivautuvat raakileisiin kesä–heinäkuussa ja poraavat maltoon kapeita, kierteleviä käytäviä. Vioituskohtiin muodostuu tummuvia täpliä.
"Omenakääriäinen saatiin kuitenkin torjuttua melko hyvin biologisen torjunnan avulla. Omenakääriäiset tuntuvat viihtyvän nykyisin yhä paremmin, koska kesät ovat olleet lämpimiä. Siitä on jatkossa varmasti tulossa yhä isompi ongelma", Rahkonen arvelee.
"Kotipuutarhoissa feromonipyydykset ovat kivempi tapa torjua omenakääriäistä, silloin ei tarvitse ruiskuttaa puihin mitään ainetta", Rahkonen vinkkaa.
Myös omenarupi on vaivannut omenoita tänä vuonna. Rupisieni talvehtii maahan varisseissa lehdissä ja omenoissa, joista se keväällä leviää. Oireet huomaa ensin lehdistä, joihin tulee tummia rupilaikkuja. Sateen ja tuulen mukana rupi leviää yhä uusille lehdille ja omenoiden pinnalle. Tänä vuonna rupi levisi myöhemmässä vaiheessa kuin normaalisti ja aiheutti ongelmia ammattitarhureillekin.
Vanhat lajikkeet sekä ohutkuoriset kesälajikkeet ovat arimpia omenaruvelle. Kotipuutarhassa omenarupi harvoin pilaa koko satoa, mutta ammattiviljelmillä sato voi ruven takia alentua huomattavasti.
Omenarupi on ongelma erityisesti sateisina kesinä. Omenarupi ei ole kuitenkaan vaarallinen, vaan omenoita voi syödä tummista laikuista huolimatta.
Vuosittainen Suomen omenasato on arviolta 10–12 miljoonaa kiloa, kun ammattiviljelijöiden tuottama sato ja kotipuutarhureiden sato lasketaan yhteen.
Marttaliiton mukaan happamat omenalajikkeet sopivat erinomaisesti soseisiin ja piirakoihin. Makeista syyslajikkeista tulee herkullisinta tuoremehua ja aikaiset kesälajikkeet kannattaa popsia sellaisenaan.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat










