Kasvihuoneissa palataan normaaliarkeen – talvitaukoa piti kalliin sähkön takia tavallista useampi, nyt istutukset ovat kovassa vauhdissa
Kotimaisia kasvihuonevihanneksia on huhtikuusta eteenpäin tarjolla tavallista enemmän.
Hollolalainen Husulan puutarha piti talvitaukoa. Nyt kasvihuoneissa taas vihertää. Kuvassa yrittäjä Erika Männikön äiti Eija Jakobsson. Kuva: Kimmo HaimiKasvihuoneviljelijät ovat henkäisseet helpotuksesta, kun sähkön hinta on lähtenyt laskuun. Keväälle on luvassa runsas kotimaisen kurkun ja tomaatin tarjonta.
Erityisesti tomaatintuottajista moni jätti huoneet sydäntalveksi kylmilleen. ”Tomaatilla viljelypinta-alasta puuttui talvella noin 70 prosenttia normaaliin verrattuna”, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas kertoo.
Kurkulla puuttuva osuus oli kolmanneksen luokkaa.
Salaatin tuotannossa huoneita ei niinkään jätetty tyhjiksi vaan energiakuluissa säästettiin muuten. Se johti kasvun hidastumiseen, joten tuotanto putosi muutamia prosentteja.
Tuoreen puutarhatilaston mukaan tomaattia tuotettiin viime vuonna 4 miljoonaa kiloa eli 8 prosenttia edellisvuotista vähemmän. Kurkulla pudotus oli 3 miljoonaa kiloa eli 6 prosenttia.
Tuotantotauko alkoi eri yrityksissä eri aikaan, loka–joulukuussa, Kangas kertoo.
Taukoa ei aloiteta hetken mielijohteesta, vaan se suunnitellaan pitkälle etukäteen.
"Elokuussa moni päätti, ettei kasvustoja uusita eli uusia taimia ei istuteta vaan vanhasta kasvustosta korjataan satoa niin kauan kuin pystytään. Jotkut saivat satoa vielä joulukuussakin kasvustosta, joka olisi normaalisti uusittu elokuussa.”
Tomaatin ja kurkun tuotantorytmit eroavat toisistaan. Lisäksi molemmissa on sekä kausi- että ympärivuotista tuotantoa.
Ympärivuotisessa tomaatin tuotannossa normaali rytmi on, että taimet istutetaan elokuussa ja niillä mennään koko kausi, Kangas kertoo. Kesällä saatetaan pitää pieni tauko.
Tomaatin kausituotannossa istutukset tehdään näihin aikoihin ja tuotanto jatkuu loka–marraskuulle.
Kurkulla tehdään ympärivuotisessa viljelyssä 3–4 istutusta vuodessa. Yhtenäistä valtakunnallista rytmiä ei ole.
Kurkun kausiviljely alkaa keväällä näihin aikoihin, ja kasvusto uusitaan kerran tai kaksi viljelykauden aikana.
”Huolestuttavaa kyllä, me suomalaiset olemme kuluttaneet aiempaa vähemmän kaikkia vihanneksia.”
Nyt istutuksia tekevät siis sekä kausiviljelijät että ne, jotka tavallisesti tuottavat läpi talven mutta pitivät nyt taukoa.
"Seurauksena on, että kotimaisia kasvihuonevihanneksia on huhtikuusta eteenpäin tarjolla tavallista enemmän”, Kangas kertoo.
Se voi tuoda tuottajille omat haasteensa: runsas tarjonta tarkoittaa yleensä sitä, että hinnat laskevat.
Vaikka tuotantomäärä kuluvana talvena on ollut tavallista pienempi, kurkusta ja tomaatista ei ole tullut pulaa.
”Huolestuttavaa kyllä, me suomalaiset olemme kuluttaneet aiempaa vähemmän kaikkia vihanneksia. Myös kurkkua ja tomaattia on ostettu vähemmän”, Kangas toteaa.
Sitä, ovatko kulutuksen laskun syynä korkeat kuluttajahinnat, Kangas ei osaa sanoa. ”Meillä ei ole resursseja kerätä kuluttajahintoja. Kaupalla on tässä asiassa kaikki data.”
Viljelijähinnasta Kangas toteaa vain, että kohonneita kustannuksia on saatu osittain siirrettyä hintaan.
Kangas toteaa, että sähkön osuus kasvihuonetuotannon kustannusrakenteessa vaihtelee.
”Se riippuu niin monesta asiasta: onko kyse ympärivuotisesta vai kausituotannosta, millainen sähkösopimus yrityksellä on ja millainen kasvihuone on.”
Hän arvelee, etteivät yritykset juurikaan ole jääneet kalliiden sopimusten vangiksi.
”Ne, joilla on ollut pitkäaikainen kiinnitys, ovat pystyneet viljelemään läpi kauden. Ne, jotka ovat pörssisähkössä, eivät varmaankaan ole tehneet kiinnityksiä nyt kun sähkömarkkina on heitellyt, vaan jääneet odottamaan, että pörssisähkön hinta tasaantuu.”
Nyt niin näyttää käyvän, ja lisäksi pitenevät päivät ja aurinko osallistuvat kasvihuoneiden energiatalkoisiin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






