Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan

Vain harva syö tarpeeksi kasviksia ‒ tutkimus kertoo nyt uudesta suunnasta

Varsinkin naiset ovat innokkaita syömään enemmän kasviksia.
Suomalaiset kertovat aikovansa lisätä kasvisten käyttöä.
Suomalaiset kertovat aikovansa lisätä kasvisten käyttöä. Kuva: Kauppapuutarhaliitto
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Suomalaisista 42 prosenttia aikoo lisätä kotimaisten kasvisten syöntiä tänä vuonna. Naisista kasvisten määrää suunnittelee lisäävän 49 prosenttia ja miehistä 34 prosenttia. Aiheesta tiedottaa Kauppapuutarhaliitto.

Ikäryhmien välillä ei ole suuria eroja, mutta eniten kotimaisten kasvisten syöntiä aikovat lisätä 25–35-vuotiaat. Tiedot ilmenevät IROResearchin Kauppapuutarhaliitolle tekemästä tutkimuksesta.

”Kasvissyönnin lisääntymisestä puhutaan paljon ja se on erinomainen asia. Monesti keskustelu painottuu kuitenkin erilaisiin kasviproteiinilähteisiin. Olen iloinen, jos myös kasvisten ja erityisesti kotimaisten kasvisten syöminen lisääntyisi”, Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Niina Kangas kertoo tiedotteessa.

Suunta näyttää paremmalta, sillä THL:n FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan miehistä vain 14 prosenttia ja naisista 22 prosenttia syö kasviksia suositusten mukaisesti eli vähintään puoli kiloa päivässä. Keskimäärin suomalainen syö tuoreita vihanneksia tutkimuksen mukaan 350 grammaa päivässä.

MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY
MAINOS (teksti jatkuu alla)
MAINOS PÄÄTTYY

Kauppapuutarhaliiton mukaan kotimainen kasvis- ja hedelmätuotanto ei ole kasvanut viime vuosina, vaan on pysytellyt samassa, noin 300 miljoonassa kilossa. Vihannesten tuonti maailmalta on taas laskenut viimeisen kahden vuoden aikana.

”Suomalaisen ruokavalioon mahtuisi päivässä 150 grammaa enemmän kasviksia. Olisi hienoa, jos tämä lisäys tulisi kotimaisista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kotimaiset kasvikset kasvavat lähellä, jolloin meillä on paljon enemmän tietoa tuotanto-olosuhteista, tuotantomenetelmistä ja ilmastovaikutuksesta. Tiedämme esimerkiksi, että kotimainen kasvihuonevihannesviljely on pudottanut hiilijalanjälkeään 60 prosenttia vuodesta 2004”, Kangas sanoo.

Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen mukaan suomalaiset söivät tuoreita vihanneksia vuonna 2021 noin 63 kiloa henkilöä kohden. Kasvihuoneessa kasvatettua tomaattia, kurkkua ja salaatteja syötiin taas noin 18 kiloa.