”Miksi presidentti on lähettänyt sinulle kirjeen?” Ujo pihvilihan kasvattaja lähtee Linnan juhliin jännittynein mielin
Pesolan Pihvilihan yrittäjä Antti Niskanen kokee kutsun Linnan juhliin osoittavan arvostusta lähiruokatuotantoa kohtaan.
Antti Niskanen kertoo kutsukortissa lukeneen isäntä Antti Niskanen. ”Lienevätkö Facebookista vakoilleet, kun siellä esiinnyn isäntänä”, Niskanen olettaa. Kuva vuodelta 2014. Kuva: Pentti VänskäTasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi illalla presidenttikautensa viimeisiä Linnan juhlia. Ajat vaihtuvat -teemalla järjestettäviin juhliin on kutsuttu noin 1700 eri tavoin ansioitunutta vierasta.
Kutsuttujen joukossa on Iisalmen Runnissa asuva maatalousyrittäjä Antti Niskanen, joka osallistuu juhlaan puolisonsa Satu Niskasen kanssa. Niskasilla on charolais-karjaa, ja viimeisten kymmenen vuoden aikana he ovat brändänneet tuotteensa Pesolan Pihviliha -nimellä.
Tänä vuonna Pesolan Pihviliha voitti Vuoden lähiruokateko -kilpailun yleisöäänestyksen.
”En tiedä liittyykö kutsu kuinka kovasti siihen. Ehkä kutsu on enemmän merkki pitkäjänteisestä puurtamisesta ja lähiruoan eteen tehdystä työstä sekä oman tuotannon esilletuomisesta”, Antti Niskanen olettaa.
Linnan juhlien kutsun Niskanen kertoo tulleen melkoisena yllätyksenä.
”Olin kaupan kassalla, kun tyttö soitti minulle, että miksi presidentti on lähettänyt sinulle kirjeen. Sanoin, että varmaan väärään osoitteeseen tullut, mutta menihän siinä kassalla vähän pasmat sekaisin, kun tuollaisesta kutsusta kuuli. Onhan tämä ujolle maalaispojalle aivan jees-juttu, ja aika jännittynein mielin juhlaa odotellaan.”
Niskaset hyppäsivät Helsingin-junaan tiistai-iltapäivänä ja palaavat kotiinsa torstaina. Tulevaan merkkitapahtumaan on valmistauduttu asiaankuuluvin menoin.
”Minulle valmistautuminen ei ollut kovin kummoista. Kymmenen minuuttia meni sopivan frakin vuokraamisessa ja parturissa kävin, mutta vaimoahan tämä on työllistänyt ihan jonkin verran. Puku teetettiin ja on kampaajalla käymiset ja muut”, Antti Niskanen selvittää.
Tulevalta illalta Niskanen kertoo odottavansa mielenkiinnolla sitä, että pääsee näkemään, millaista aiemmin televisiosta seuraamassaan juhlassa todellisuudessa on.
”Kunhan presidentin näkee, niin eikö siinä ole jo tavoitetta”, hän naurahtaa.
”Toivotaan mukavaa iltaa, jota voi muistella kiikkustuolissakin. Eihän tällaista kunniatehtävää monelle osu, kun tässä pääsee edustamaan viljelijäväestöä, maaseutua, Ylä-Savoa, Runnia, Iisalmea, Pesolaa ja itseään. Varmasti kokemus on mieleenpainuva, ja olen tästä kunniasta ylpeä, vaikka en ylpistymään rupeakaan.”
”Eihän tällaista kunniatehtävää monelle osu.”
Linnan juhlien kutsu on Niskaselle eräänlainen palkinto hänen elämäntyöstään. Niskanen on 53-vuotias, mutta laskee tehneensä töitä jo 41 vuotta.
”Olin 12, kun isä kuoli, ja oli siinä pienelle pojalle ihan tekeminen, kun äidin kaverina olin. Kovaa hommaa tämä on ollut, ja tila on tyhjästä rakennettu.”
Lihan suoramyyntiä omalla brändillä Niskanen on tehnyt melko tarkkaan kymmenen vuotta.
”Pikkuhiljaa tätä on rakennettu. Ei tämä vieläkään mitenkään valmista ole, mutta varmaan toiminta onkin kestävämmällä pohjalla, kun se kehittyy pikkuhiljaa”, hän kuvailee.
”Ensimmäisen Pesolan Pihviliha -tarran laitoin Ford Focuksen takaikkunaan, ja ihan iletti ajaa kaupungilla, että nyt ihmiset tietävät kuka tässä ajaa. Nykyään ajan teipatulla mersulla, ja nyt nolottaa vain silloin, jos törttöilen liikenteessä.”
Linnan juhlien tarjoilua Antti Niskanen lupaa tarkkailla lähituottajan silmin.
”Pitää katsoa mitä on tarjolla ja yrittää olla sotkematta sen enempää. Boolia täytyy maistella, mutta otetaan maltilla, kun linnan booli kuulemma osaa olla petollista.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat








