
Lopettavat myllyt saivat viljelijäparin ryhtymään mylläreiksi: ”Kyllä se koskettaa jauhaa viljaa, jonka on itse kylvänyt, puinut ja kuivannut”
Marianne ja Janne Lehtisen maatilayritys valmistaa perinteisiä viljatuotteita. Oman myllyn myötä koko tuotantoketju on heidän omissa hyppysissään.Ylöjärvi
Marianne ja Janne Lehtinen ovat opetelleet uuden taidon sen jälkeen, kun he hankkivat ikioman myllyn. Entinen omistaja on onneksi auttanut pariskuntaa pääsemään jyvälle mylläyksen saloista. Kuva: Rami MarjamäkiVilja tuoksuu ja jauhopöly leijailee kevätauringon säteissä. Janne Lehtinen myllää kaurahiutaleita ja vaimo Marianne Lehtinen pussittaa niitä myyntipakkauksiin.
Ylöjärven Takamaan kylällä sijaitseva vehnämylly siirtyi vuodenvaihteessa ilmajokelaisen Korvalaanen oy:n omistukseen, kun edellinen omistaja Janne Ihamuotila lopetti myllärinä.
Marianne ja Janne Lehtiselle kauppa mahdollistaa oman yrityksen kasvun ja se on myös pelastanut palan katoavaa kansanperinnettä.
Lehtisten omistama Korvalaanen on monipuolinen maatilayritys, joka valmistaa perinteisiä viljatuotteita omasta viljasta. Yritys on mustakauran suurin jälleenmyyjä. Sen tuotteita myydään verkossa ja jälleenmyyjillä eri puolilla maata.
Myyntimäärät ovat kasvaneet sen verran suuriksi, että oma mylly oli toiminnan jatkon kannalta ainoa vaihtoehto.
Lehtiset jauhattivat aiemmin viljansa Sutelan myllyllä Ylistarossa, mutta viime kesänä paikan mylläri kertoi lopettavansa ja vinkkasi käyttämään Ylöjärven myllyn palveluja
Oman tilan viljan lisäksi Entisajan myllyllä jauhetaan myös muiden viljoja. Asiakkaina on esimerkiksi leipomoja ja harrasteviljelijöitä. Kuva: Rami MarjamäkiKun Janne Lehtinen kävi viime elokuussa jauhamassa vehnää Ylöjärven myllyllä, myllyn omistaja Janne Ihamuotila kertoi lopettavansa vuodenvaihteessa.
”Ihmettelin ääneen, että missä me sitten jauhetaan, jos tämäkin mylly menee kiinni. Kaimani ehdotti, että meidän kannattaa ostaa mylly omaksi. Siitä heitosta homma lähti etenemään”, Janne Lehtinen muistelee.
Marianne Lehtinen osasi aavistaa, että jotain uutta on vireillä, kun hän huomasi miehensä soittaneen myllyltä.
”Kun Janne soitti uudestaan, olin jo siinä vaiheessa ehtinyt kysyä pankista lainaa myllyn ostoa varten”, Marianne sanoo myhäillen.
Lehtisten maatilayritys Korvalaanen oy on Suomen suurin mustakauran jälleenmyyjä. Kuva: Rami MarjamäkiKaupat solmittiin marraskuussa. Myllyn nimi vaihtui Entisajan myllyksi. Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet uuden opettelua, mutta nyt myllyn pyörittäminen sujuu kuin vanhoilta tekijöiltä.
”Täytyy myöntää, että kauppojen jälkeen tuli epävarma olo, että mitä hemmettiä me olemme menneet tekemään. Kun Janne tuli ensimmäisenä aamuna myllylle, hän ei meinannut löytää valokatkaisijaa. Onneksi entinen omistaja auttaa meitä tarvittaessa”, Marianne kiittelee.
Vuonna 1947 rakennetun myllyn koneet ovat alkuperäisiä. Huoltomiehiä ja varaosia myllyn laitteille ei ole noin vain saatavissa, joten osat on teetettävä mittatilaustyönä. Kuva: Rami MarjamäkiVehnämylly on rakennettu vanhaan kuivuriin vuonna 1947. Koneet ovat alkuperäisiä ja kaikki muukin on kuin vanhasta Suomi-filmistä.
Huoltokorjaajaa ja varaosia ei ole saatavilla. Jos jokin osa menee rikki, tilalle on teetätettävä samanlainen.
Myllyn ostopäätöksessä ratkaisi laatu ja monipuolisuus. Ylöjärven myllyn koneet ovat tehokkaita ja niillä saa kattavasti jauhettua kaikkea. Nyt mustakaurahiutaleista syntyy puhdasta ja vähäkuituista puuroa.
Palveluihin kuuluu myös rahtijauhatus. Kaukaisimmat jyväkuormat on tuotu Itä-Suomesta. Asiakkaina on myös leipomoja ja harrasteviljelijöitä.
Pariskunnalla on Ilmajoella 60 hehtaaria omaa viljelysmaata. Oman myllyn myötä koko tuotantoketju on omissa hyppysissä.
Tilan myyntimäärät ovat kasvaneet sen verran suuriksi, että oma mylly oli toiminnan jatkon kannalta ainoa vaihtoehto. Kuva: Rami Marjamäki”Kyllä se koskettaa jauhaa viljaa, jonka on itse kylvänyt, puinut ja kuivannut. Sitten me pussitamme ja myymme tuotteen kauppoihin tai suoraan asiakkaalle”, Janne toteaa.
Pienten myllyjen määrä vähenee jatkuvasti, koska myllärit ikääntyvät eikä jatkajia löydy. Harmittavaa on, että moni kannattava mylly sulkee ovensa.
Myllyn ovi käy. Ylöjärveläinen Simo Ihanamäki tulee ostamaan jauhoja ja tapaa samalla ensimmäistä kertaa uudet omistajat. Ihanamäen mukaan paikallisten asukkaiden keskuudessa ehti levitä huoli myllyn lopettamisesta.
”Hienoa, että myllylle saatiin uudet jatkajat. Muuten paikka olisi autioitunut ja sen elvyttäminen olisi ollut jatkossa vaikeaa”, Ihanamäki toteaa.
Jauhojen ostaminen suoraan ikivanhalta myllyltä tuottaa elämyksellisen tuulahduksen menneiltä ajoilta.
”On se hienoa, kun jauhot pussitetaan omien silmien edessä. Se on ihan erilainen kokemus, kuin ottaa kaupan hyllystä valmiin pussin”, Ihanamäki kehuu lähtiessään.
Simo Ihanamäki (etualalla) kävi ostoksilla Entisajan myllyllä. Hän kertoo, että paikalliset asukkaat olivat olleet huolissaan myllyn kohtalosta ennen kuin Lehtiset jatkoivat sen toimintaa. Kuva: Rami MarjamäkiMyllyn oheen on suunnitteilla myymäläpuoti ja kesäkahvila. Valtatie 3:lta on myllylle vain muutaman minuutin ajomatka, joten paikka voisi palvella turistikohteena.
Myllylle on Lehtisten kotoa noin kahden tunnin ajomatka. Koti pysyy jatkossakin Ilmajoen Koskenkorvalla. Vaikka Ylöjärvi ei ollut pariskunnalle ennestään tuttu paikka, sillä on heille aivan erityinen merkitys.
”Kaksi vuotta sitten Janne polvistui ja kosi minua Ylöjärven ABC:llä, kun olimme tuomassa kauralyhteitä Tampereen torille. Eipä olisi silloin uskonut, että jonain päivänä ostamme myllyn täältä”, Marianne naurahtaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat







