Laatu-järjestelmävahvistaa lihaketjua
Suomalaisen lihan hyvälle tuotantotavalle on tarkoitus alkavan vuoden aikana rekisteröidä kansallinen laatujärjestelmä. Järjestelmä perustuu käytössä oleviin terveysjärjestelmiin, kuten Eläintautien torjuntayhdistyksen ylläpitämään Sikavaan.
Lisäksi siihen kuuluu olennaisena osana ulkopuolinen auditointi.
Tavoitteena on saada lisäarvoa siitä hyvästä työstä, minkä tuottajat ovat jo tehneet, sanoo laatujärjestelmää kehittävissä hankkeissa koordinaattorina toimiva konsultti Antti Lauslahti.
Valtaosa Suomen sikatiloista kuuluu Sikavaan.
Laatujärjestelmää voidaan Lauslahden mukaan käyttää esimerkiksi julkisen puolen hankinnoissa kriteeristönä, joka ohjaa hankintoja käytännössä kotimaisen lihan suuntaan.
Lisäksi vähittäiskauppojen lihatuotteisiin pohditaan vastaavaa merkintäjärjestelmää kuin kananmunissa.
Merkintöjen avulla kuluttaja voisi verrata tuotteita alkuperämaan lisäksi myös tuotantotavan mukaan. Yksi tuotantotapa olisi luomu, toinen kansalliseen laatujärjestelmään perustuva tuotanto ja kolmas ulkomaalainen perusliha.
Kansallisesta laatujärjestelmästä on viime vuonna tehty periaatepäätös Atrian, HK:n ja Snellmanin kanssa ja järjestelmä kaupallistetaan heti, kun maa- ja metsätalousministeriö on myöntänyt sille statuksen ja järjestelmä on notifioitu EU:ssa.
Järjestelmää pilotoidaan sianlihalla, jota seuraavat perässä naudan ja siipikarjanliha.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
