Oma aktiivisuus loiventaa kustannusten nousua
Maitotilojen ostorehujen hinnat ovat nousseet huimasti viimeisten kahden vuoden aikana.
Vaikka hinnat ovat olleet kovasti pinnalla tänä syksynä, suurin loikkaus ajoittuu toistaiseksi viime vuodelle, kertoo palveluryhmäpäällikkö Henna Mero Pro Agria Keskusten liitosta.
Mero on vertaillut yli 6 000 kilon rehuerien hintoja aiempien vuosien vastaavaan ajankohtaan.
Esimerkiksi erään suositun täysrehun keskimääräinen tonnihinta on noussut 74 euroa vuodesta 2010. Suurin nousu ajoittuu vuosien 2010 ja 2011 välille.
Tänä syksynä kyseisen täysrehun tonnihinta on noussut vielä 22 euroa viimevuotisesta.
Erään puolitiivisteen kohdalla keskihinta on kohonnut 69 euroa tonnilta vuodesta 2010. Viime vuodesta hinta on noussut 36 euroa.
Esimerkkitiivisteen hinta on noussut vuoden 2010 syksystä 77 euroa tonnilta. Viime vuodesta nousu on 31 euroa.
Myös samojen ostorehujen hinnoissa on isoja eroja tilojen välillä.
Esimerkiksi täysrehussa halvimpien ja kalleimpien tilakohtaisten tonnihintojen ero on 30–40 euroa. Tiivisteissä tilakohtaiset erot ovat jopa 60–70 euroa.
Meron mukaan ProAgrian neuvojat ovat tallentaneet täysrehujen ja puolitiivisteiden ostorehuhintoja viimeisten kolmen kuukauden aikana koko maan osalta noin 200. Tiivisteiden ja puolitiivisteiden hintatietoja on runsaat sata.
Eniten hintoja on suosituimmista ja isoimpien toimijoiden rehuista.
Joistain yksittäisistä rehuista hintatietoja on jopa yli 40. Monista rehuista löytyy noin 15 hintatietoa, joistain yksi tai ei yhtään.
Hintatiedot otetaan suoraan rehulaskulta. Niitä tallentavat Pro Agrian neuvojat.
Rehukustannusten nousu ei ainakaan vielä näy maitotuotoksissa.
Meron mukaan Pro Agrian ruokinnanohjauspalvelun asiakkaiden maitotuotto suhteessa rehukustannukseen pysyi viime vuonna samana kuin 2010, vaikka rehukustannus nousi selvästi. Tämä johtuu vuotta 2010 korkeammasta maidon hinnasta.
Tänä vuonna kustannukset ovat nousseet vielä lisää, mutta onneksi myös maidon hinta on edelleen hyvä.
”Toki rehukustannuksen nousu vaikuttaa maitotilan talouteen, jos toimintaa ei mitenkään muuteta”, Mero sanoo.
Hän toivoo tilojen nyt hyödyntävän laadukasta säilörehua parhaalla mahdollisella tavalla.
”Näytteitä kannattaa ottaa paljon ja edustavasti. Nyt pärjäävät parhaiten ne, joilla säilörehun ruokinnallinen ja säilönnällinen laatu on hyvä. Tällöin ruokinta voidaan laskea paljon kotoisten rehujen varaan ja pohtia ostorehun määrää ja laatua.”
”Kun ostorehujen hinnat nousevat, on tärkeää laskea ja suunnitella ruokinta niin, että löydetään paras mahdollinen yhdistelmä tuotannon ja talouden kannalta. Ostorehuja kannattaa rohkeasti kilpailuttaa”, Mero kehottaa.
Hän korostaa, että hintojen muutoksiin tulee reagoida nopeasti. Silloin ruokintaa ja rehujen painotuksia ehtii muuttaa ennen tuottojen menettämistä.
”Parhaiten pärjäävät yrittäjät, joilla on halua ja kyky muuttaa toimintaansa olosuhteiden mukaan nopeastikin.”
Pro Agria tarjoaa tiloille ruokinnan ohjauspalvelua, jossa onnistumista seurataan lehmien terveyden, tuotannon ja talouden näkökulmasta ja seurannan pohjalta suunnitellaan mahdollisimman tuottava ruokinta.
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
