Pohjolan Peruna ryhtyi sanoista tekoihin ja alkaa maksaa bonusta tuottajille – pystyykö yhtiö vyöryttämään kustannuksia ketjussa?
"Bonuksen maksulle ei ole asetettu takarajaa, on todennäköisesti pitkäaikainen projekti, seuraamme tilannetta", sanoo Pohjolan Perunan myyntijohtaja Jari Järvinen.
Mummon maalaisranskalaiset ja Mummon tikkuperunat saavat pusseihinsa bonuksesta kertovan logon. Kuva: Pohjolan Peruna OyPohjolan Peruna Oy alkaa maksaa bonusta perunantuottajille 1.4. alkaen. Bonus on neljä senttiä pussilta ja se koskee kahta tuotetta: Mummon maalaisranskalaiset ja Mummon tikkuperunat. Kuluttaja tunnistaa tuotteet traktorilogosta, jossa lukee Tuottajalle bonus -tuote.
"Tuottajien ahdingosta puhutaan paljon ja tekoja aika vähän. Meille tuli idea, että tehdään oikeasti asian eteen jotain. Kuluttaja on antanut selvän signaalin, että ovat halukkaita maksamaan enemmän suomalaisista tuotteista, jos raha menee arvoketjun alkupäähän. Tässä projektissa meidän kaikkien on mahdollista osallistua tekemiseen puhumisen sijasta", kertoo myyntijohtaja Jari Järvinen.
Kysyttäessä, onko bonus pysyvä vai väliaikainen Järvinen vastaa: "Bonuksen maksulle ei ole asetettu takarajaa, on todennäköisesti pitkäaikainen projekti, seuraamme tilannetta."
Maalaisranskalaiset ja tikkuperunat valittiin bonustuotteiksi, koska ne myyvät jo nyt hyvin ja ovat valmiiksi kuluttajien suosikkeja, Järvinen kertoo. Erilaisia Mummon-merkin ranskanperunapakasteita on paljon ja bonustuotteiden osuus Mummon-merkin pakasteissa on alle 20 prosenttia. Bonustuotteisiin kuluu vuodessa yli miljoona kiloa perunoita.
Pohjolan Peruna maksaa tuottajilleen ylimääräistä, mutta pystyykö yhtiö vyöryttämään kustannuksia myydessään bonustuotteita kaupalle? "Kyllä, kustannukset siirretään hintoihin, mutta viiveellä", Järvinen vastaa.
Pohjolan Perunalla on vajaa 30 sopimusviljelijää. "He ovat meidän peruskivi, todellisia ammattilaisia." Satokaudessa yhtiö käyttää kaikkiaan 35–40 miljoonaa kiloa perunaa, josta neljännes kuluu Mummon-kuluttajatuotteisiin. Loput perunat päätyvät ammattikeittiöille valmistettaviin Mestari-perunatuotteisiin
Bonus ei ole yhtiön ainoa kädenojennus tuottajille. Koska lannoitteet ovat erittäin kalliita, Pohjolan Perunan tehtaalta Raahen Vihannista voi vapaasti hakea luomuhyväksyttyä maanparannuskompostia, Järvinen kertoo.
Pohjolan Peruna on ensimmäinen yritys, joka vastasi keittiömestari Henri Alénin tviitissään heittämään haasteeseen. Alén kirjoitti 11. helmikuuta:" Synkät ajat alkutuottajalla. Saa nähdä mikä kauppa ensimmäisenä ojentaa kättä ja tekee itselleen korvaamattoman maineteon maksamalla vähän extraa."
Lue myös:
Huoltovarmuuden tilannekuva: Maatalouden akuutti kannattavuuskriisi syö tuotantonäkymiä
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

