Kananmunassa avain lintuinfluenssan ehkäisyyn
Suomalaistutkija eristi kananmunasta lintuinfluenssaa estävän proteiininKananmunan valkuaisen proteiini ovomusiini estää lintuinfluenssavirusten kasvua, todistaa Turun yliopistossa tarkastettava väitöskirja.
Tutkija Jaakko Hiidenhovi kehitti yksinkertaisen menetelmän, jonka avulla ovomusiinia voidaan eristää kananmunasta muutamassa tunnissa. Monilla muilla menetelmillä siihen kuluu parikin päivää.
Proteiini ylläpitää kananmunan valkuaisen geelimäistä rakennetta.
Ovomusiini ehkäisee myös Newcastlen tautia. Laboratoriotuloksia kuvataan lupaaviksi, mutta yhdisteiden tuottaminen teollisesti vaatii vielä tarkempia tutkimuksia sekä eläimillä että ihmisillä.
Lintuinfluenssa aiheuttaa siipikarjan tuottajille suuria taloudellisia menetyksiä. Huolena on myös viruksen siirtyminen linnuista ihmisiin.
Hiidenhovin elintarvikekemian väitös tarkastetaan runsaan viikon kuluttua.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

