Naudanlihan toimitusvaikeuksista huolimatta Atrialla hyvä vuosineljännes, Nurmoon suunnitteilla mittava investointi
Tulosta paransivat Suomessa siipikarjan suosio, Ruotsissa taas valmisruoan.
Siipikarjatuotannon tehostamisen ansiosta Atria Suomi pystyi vahvistamaan markkina-asemaansa vähittäiskaupan laskevassa markkinassa. Arkistokuva. Kuva: Johannes TervoAtria-konsernin tammi-maaliskuun liikevaihto oli 420,5 miljoonaa euroa. Viime vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä se oli 416,8 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos nousi nyt 8,4 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 3,8 miljoonaa euroa.
”Atria-konsernin ensimmäisen vuosineljänneksen liikevoitto oli 12,8 miljoona euroa, jossa parannusta edellisvuoden vastaavaan jaksoon oli 4,8 miljoonaa euroa. Myös liikevaihto oli lievässä kasvussa”, kertoo toimitusjohtaja Kai Gyllström.
Atria Ruotsin liikevaihto kasvoi 6,8 miljoonaa euroa edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Atria Suomen liikevaihto oli vertailukautta 2,1 miljoonaa euroa pienempi. Atrian Tanskan ja Viron yksikön liikevaihto oli edellisvuoden vastaavaa jaksoa 0,9 miljoonaa euroa heikompi.
Gyllström kertoo, että Atrian edustamien tuoteryhmien markkina Suomen vähittäiskaupassa oli haastava tammi-maaliskuussa. Arvossa markkina laski 3,5 prosenttia.
Syitä markkinan alavireisyyteen on monia, muun muassa naudanlihan toimitusvaikeudet, ravitsemussuositusten ja yleisen taloudellisen epävarmuuden vaikutukset kuluttajiin sekä pääsiäissesongin ajoittuminen toiselle vuosineljännekselle.
Atria Suomi pystyi kuitenkin vahvistamaan markkina-asemaansa vähittäiskaupan laskevassa markkinassa. Siipikarjatuotannon tehostaminen ja tuotannon keskittäminen Nurmon uuteen siipikarjatehtaaseen paransivat tulosta. Sahalahden siipikarjatehdas suljettiin huhtikuussa 2024. Myös joulukuussa aloitettu kananlihan vienti Kiinaan paransi liikevoittoa.
Atria Ruotsin tulos ja liikevaihto olivat vertailukautta paremmat. Merkittävä syy positiiviseen kehitykseen on viime vuoden toukokuussa ostettu valmisruokaliiketoiminta. Myös hyvin sujunut myynti foodservice- ja vähittäiskauppa-asiakkaille kasvatti liikevaihtoa ja -voittoa.
”Ruotsissa ruokamarkkinan tilanne on Suomea hieman parempi”
”Ruotsissa ruokamarkkinan tilanne on Suomea hieman parempi, mikä johtuu tuoreiden siipikarjatuotteiden ja valmisruoan markkinoiden kasvusta. Atria on pystynyt säilyttämään markkina-asemansa”, toimitusjohtaja kertoo.
Atria Viron myynti vähittäiskauppaan kasvoi ja markkinaosuudet vahvistuivat kasvavassa markkinassa. Atria Viron tulos parani kasvaneiden myyntivolyymien myötä. Atria Tanskan ensimmäinen vuosineljännes oli alavireinen, mikä johtui myyntivolyymien heikkenemisestä vähittäiskauppaan ja foodservice-asiakkaille.
Vientiliiketoiminta kehittyi myönteisesti vahvistuneen Iso-Britannian viennin ansiosta. Uusi kokolihaleikkeleiden tuotantoprosessi otettiin käyttöön katsauskaudella.
”Suomessa suunnittelemme valmisruokien tuotantoon liittyvää merkittävää investointia Nurmon tuotantolaitokselle”, toimitusjohtaja kertoo.
Investoinnilla Atrian valmisruokien tuotantoa Nurmossa modernisoitaisiin ja tehtäisiin energiatehokkaammaksi.
”Tavoitteenamme on luoda malli tulevaisuuden hiilineutraalille tehdaskonseptille. Hankkeelle on haettu Business Finlandin puhtaan siirtymän investointitukea.”
Gyllström kertoo Atrian käynnistäneen myös erillisen suunnittelun valmisruokatuotannon laajentamisesta ja uudentyyppisten valmisruokien tuotantolaitoksen rakentamisesta.
”Mikäli molemmat hankkeet toteutuvat olemme arvioineet kokonaiskustannusten olevan noin 60–90 miljoonaa euroa.”
Atria on investoimassa myös uuteen ohukaisten tuotantolinjaan.
”Haemme sillä kasvua sekä kotimaassa että viennissä. Uusi tuotantolinja mahdollistaa uudentyyppisten tuotteiden kehittämisen.”
Katsauskauden jälkeen huhtikuun alussa Atrian Nurmon ja Forssan tehtailla toteutui Elintarviketyöläisten liiton kolmipäiväinen lakko. Toimitusjohtajan mukaan lakolla on negatiivinen vaikutus Atrian koko vuoden liikevaihtoon ja liikevoittoon.
”Juuri pääsiäissesongin alla toteutettu lakko heikensi kykyämme hoitaa pääsiäisen ajan ruokatoimituksia niin kauppoihin kuin foodservice-asiakkaillemme. Sianteurastuksessa meillä on ruuhka, jonka purkaminen ja tilanteen normalisoituminen voi kestää jopa kuukausia.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




