Villiyrttien kerääjiä tarvitaan lisää – Uudellamaalla keruubisnes kiinnostaa maatiloja
4H-liitto toivoo villiyrteistä uudenlaista liiketoimintaa nuorille.
Vuohenputkea voi syödä sellaisenaan vaikkapa salaatin seassa tai säilöä pakastamalla tai kuivaamalla. Luonnonyrttejä kerätessä pitää kuitenkin olla takuuvarma, että tunnistaa kasvin. Kuva: Markku VuorikariVilliruokabuumi on synnyttänyt Uudellemaalle lukuisia villiyrttejä jatkojalostavia yrityksiä, joiden kasvua rajoittaa raaka-aineiden saatavuus.
Suomen 4H-liitto on selvittänyt paikallisen elykeskuksen rahoittamana villiyrttien kysyntää ja tarjontaa Uudellamaalla. Lisäksi tarkasteltiin villiyrtteihin liittyvää koulutustarjontaa ja maatilojen kiinnostusta keruubisnekseen. Selvityksessä tavoitettiin noin 200 villiyrteistä kiinnostunutta toimijaa.
”Ravintolat, kahvilat ja villiyrttejä jalostavat yritykset ostavat tällä hetkellä monia villiyrttejä, kuten koivun lehtiä, maitohorsmaa, nokkosta, voikukkaa, vuohenputkea ja siankärsämöä. Villiyrttejä ostetaan tuoreena, kuivattuna ja pakasteena yhdestä sataan kiloon vuodessa”, kertoo Ruokaa luonnosta -hankkeen projektivastaava Siiri Mäkelä 4H:sta.
Ostajat toivovat villiyrttien toimituksen kehittyvän niin, että luodaan markkinapaikka, josta yrttejä voi tilata suoraan ovelle.
Haasteita villiyrttien poimintaan aiheuttaa sesongin lyhyys, poimijoiden vähyys, villiyrttien hinnoittelu ja se, ettei tarjonta kohtaa kysyntää.
Selvityksen mukaan monet maatilat ovat kiinnostuneita laajentamaan toimintaansa villiyrttien poimintaan, jalostukseen tai välitykseen. Keruuseen sopivien alueiden laajuus vaihteli kyselyssä yhdestä sataan hehtaariin. Noin puolet vastanneista maatiloista kertoi metsiensä olevan luomusertifioitu.
”Tavoitteenamme on luoda ammattimainen keruuverkosto, joka pystyy toimittamaan laadukasta materiaalia ostajien tarpeisiin. Suunnitelmissa on kysytyimpien villiyrttien tuotteistaminen niin keruun, käsittelyn kuin käytön osalta. Luonnontuoteala on biotalouden kasvuala, jolla on hyvät kasvunäkymät, ja villiyrtit tarjoavat uusia mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia nuorille”, sanoo 4H:n aluejohtaja Helena Herttuainen.
Uudellamaalla on tarjolla villiyrtteihin liittyvää koulutusta opistojen ja yksityishenkilöiden järjestämänä. Koulutuksissa käsitellään muun muassa yrttien tunnistusta, kestävää keruuta ja villiyrttien käyttöä ravintolaruuan valmistuksessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
