Nämä asiat on huomioitava kausityöntekijöiden maahanpääsyssä – maa- ja metsätalousministeriö korostaa kotimaisen työvoiman hyödyntämistä - Maatalous - Maaseudun Tulevaisuus
Maatalous

Nämä asiat on huomioitava kausityöntekijöiden maahanpääsyssä – maa- ja metsätalousministeriö korostaa kotimaisen työvoiman hyödyntämistä

Maa- ja metsätalousministeriö kannustaa käyttämään matkustuksessa ensisijaisesti suoria lentoja lähtömaasta Suomeen.
Sanne Katainen
Maahanmuuttovirasto päättää ja käsittelee pääosan kausityöntekijöiden lupa-asioista. Rajavartiolaitos tekee lopullisen päätöksen maahan pääsystä.

Hallitus salli ulkomailta tulevan kausityövoiman määrän kasvattamisen 14.5. alkaen toukotöiden turvaamiseksi 3 000 henkilöllä.

Maa-, puutarha-, metsä- ja kalatalouden kausityöntekijät muista EU-maista pääsevät maahan muun työmatkaliikenteen tavoin 14.5. alkaen.

Heidän on esitettävä todistus työsuhteesta sekä työnantajan perustelulomake maahantulon välttämättömyydestä, muistuttaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisäksi ulkomailta tulevien kausityöntekijöiden on edelleen oltava 14 päivää karanteeninomaisissa olosuhteissa.

EU:n ulkopuolelta tulevat kausityöntekijät pääsevät maahan, jos sekä maahan pääsyyn että työntekoon liittyvät lupa-asiat ovat kunnossa. Myös tällöin työntekijällä on oltava perustelulomake maahantulon välttämättömyydestä, ministeriöstä huomautetaan.

Maahanmuuttovirasto päättää ja käsittelee pääosan kausityöntekijöiden lupa-asioista. Rajavartiolaitos tekee lopullisen päätöksen maahan pääsystä.

Kun mukaan lasketaan aiemmin hyväksytyt 1 500 kausityöntekijää, kiintiö on nyt yhteensä 4 500 työntekijää. Maa- ja metsätalousministeri lopettaa 1 500 henkilön kiintiölistan ylläpidon 13.5. jälkeen.

Maa- ja metsätalousministeriö kannustaa käyttämään matkustuksessa ensisijaisesti suoria lentoja lähtömaasta Suomeen. Ministeriö ei kuitenkaan vastaa matkustukseen liittyvistä järjestelyistä tai niiden kustannuksista.

Tarpeettoman matkustuksen välttämiseksi työsopimusten tulisi olla vähintään kolmen kuukauden mittaisia.

Rajavartiolaitos seuraa kolmansista maista saapuvien, erityisesti maa- ja puutarha-, ja metsätaloudessa kevään alkutuotannon kriittisissä töissä työskentelevien määrää.

Hallituksen sopimaan pakettiin kuuluvat lisäksi kannustimet kotimaiselle työvoimalle. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla on määräaikainen korotus työttömyysturvan suojaosaan sekä liikkuvuusavustuksen käyttömahdollisuuksien laajentaminen määräajaksi.

Maa- ja metsätalousministeriössä korostetaankin kotimaisen kausityövoiman hyödyntämisen merkitystä.

Lue lisää:

Hallitus: Suomeen lupa tuoda 3 000 kausityöntekijää lisää, kotimaan työttömille kannusteita maatilan töihin

"Maatilojen kevään kausityöt on turvattu!" – Ministeri Jari Leppä tyytyväinen hallituksen linjaukseen

"Tuntuu että työntekijät on arvottu" – tuottajat ihmettelevät ministeriön 1 500 nimen listaa

MTK tyytyväinen linjauksiin maatalouden kausityöntekijöiden turvaamiseksi – satokaudelle silti tarve vielä yli 10 000 työntekijälle

Lue lisää

Aila-myrsky jätti omenat rauhaan – kausityövoiman puute ja viileän märkä heinäkuu nipistävät puutarhamarjojen satoja

Kausityövoiman tilauslennot olivat menestys: "Tässä meillä olisi valmis malli, miten tuoda brittituristeja tautiturvallisesti Suomeen joulusesongin aikaan"

MTK:n Juha Marttila Ylellä marjanpoimijatilanteesta: "Jos jokainen työikäinen poimisi yhden ämpärillisen marjoja teollisuudelle, homma ratkaistaisiin sillä"

MMM:n Husu-Kallio kausityöntekijöiden koronatartunnoista: Tilanne on hallinnassa, tilat ovat toimineet oikein