"Maatilojen kevään kausityöt on turvattu!" – Ministeri Jari Leppä tyytyväinen hallituksen linjaukseen - Politiikka - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

"Maatilojen kevään kausityöt on turvattu!" – Ministeri Jari Leppä tyytyväinen hallituksen linjaukseen

Hallitus päätti, että Suomeen on lupa tuoda yhteensä 4 500 kausityöntekijää. Lisäksi kotimaisen työvoiman kannustimia hakeutua maatilojen töihin lisätään.
Jarno Mela
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä uskoo, että töitä tulee riittämään tiloilla kaikille. Kuvassa Leppä huhtikuussa tutustumassa herneen jalostukseen Jokioisissa.

Hallituksen kausityövoiman saatavuutta koskevat uudet linjaukset herättävät ministeritason hyrinää. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on tyytyväinen kokonaisuuteen. Paketilla vastataan huutaviin tarpeisiin tiloilla, hän toteaa.

Pakettiin kuuluvat uudet kannustimet kotimaiselle työvoimalle. Lisäksi helpotetaan EU:sta tulevien työntekijöiden pääsyä tiloille sekä nostetaan unionin rajojen ulkopuolelta tulevien kausityöntekijöiden osuutta.

Hallituksen periaatelinjaukseen on kirjattu, että kevään ja kesän kausitöihin saa tuoda EU:n ulkopuolelta 3 000 työntekijää lisää. Aiemmin hallitus linjasi, että huoltovarmuuden turvaamiseksi Suomeen saa tuoda 1 500 työntekijää.

Yhteensä kausityöntekijöitä voi siis tulla Suomeen koronakriisin aikana keväällä ja alkukesästä 4 500. Luvun taustalla on tiloille tehty kausityövoimaa koskeva kysely, johon vastauksia kertyi Lepän mukaan runsaasti.

"Tilat ovat reagoineet hyvin poikkeukselliseen tilanteeseen. Kyllä tässä nyt selvitään."

Työvoimaa pyritään saamaan Suomeen suorilla lennoilla. Tämä tarkoittaa, että Ukrainasta tullaan todennäköisesti näkemään lähiaikoina uusia tilauslentoja Suomeen. Mahdollisesti tilauslentoja voi tulla muualtakin, Leppä pohtii.

"Sunnuntaina Ukraina teki päätöksen kausityöntekijöiden pääsystä kausitöihin. Ukrainan asettamat ehdot täyttyvät erinomaisesti suomalaisilla tiloilla."

Vielä Suomessa ei ole edes aiemmin päätettyä 1 500:aa ulkomaista kausityöntekijää. Leppä kuitenkin uskoo, että 4 500 ulkomaista kausityöntekijää saadaan täyteen.

Kotimaiselle työvoimalle haettiin uudessa paketissa kannustimia hakeutua maatilan kausitöihin.

Hallitus sopi, että työttömyysturvan suojaosaa korotetaan määräaikaisesti 500 euroon. Muutokset saadaan lainvoimaiseksi alkukesään mennessä.

Lisäksi muutoksia on tiedossa liikkuvuusavustukseen, jonka tarkoitus on helpottaa työn vastaanottamista kauempaa.

Avustuksen saamista helpotetaan ja esimerkiksi nykyistä vaatimusta työmatkan kestosta voidaan lyhentää. Nykyinen edellytys liikkuvuusavustukselle on kolmen tunnin työmatka. Muutoksia valmistellaan sosiaali- ja terveysministeriössä.

Myös maataloustuotannosta luopuneille viljelijöille maksettavan luopumistuen ehtoja muutetaan väliaikaisesti. Tavoitteena on, että luopumistuella olevat ihmiset voivat lähteä helpommin kausitöihin.

"Saadaan kokeneempaa joukkoa liikkeelle. Kannusteita on nyt monen sorttisia."

Nyt tehdyt päätökset koskevat vain kevättä ja alkukesää. Satokaudelle väkeä tarvitaan lisää, Leppä muistuttaa. Sadonkorjuun osalta päätetään erikseen tarvittavan työvoiman määrä 31.5. mennessä. Arviointiin vaikuttaa tuolloinen Covid19-tilanne lähtömaissa sekä kotimaisen työvoiman saatavuus.

Kotimaisen työvoiman värväämisessä ovat aktivoituneet Suomen Kylät, MTK, SLC ja Pro Agria. "On hienoa, että järjestöt ovat tehneet yhteistyötä", Leppä kiittelee.

Suomalaiset ovat hakeneet kausitöihin koronakriisin aikana sankoin joukoin. Mitä muutokset tarkoittavat heille?

"Viesti on edelleen sama, kannustan suomalaisia hakemaan tiloille töihin. Töitä tulee riittämään kaikille."

Lue lisää:

Hallitus: Suomeen lupa tuoda 3 000 kausityöntekijää lisää, kotimaan työttömille kannusteita maatilan töihin

Lue lisää

Uutisviikko minuutissa: Mikkeli ilman yleisöä - Lähdekorpi lähti

Jari Leppä tyytyväinen budjettiriihen tuloksiin – Veikkauksen tuottojen pudotus korvataan täysin kaikille tuotonsaajille

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä mykistyi metsänomistajakyselyn tuloksista

Ministeri Leppä kommentoi Luken tilannetta: "Kannustan tutkimuslaitoksia osallistumaan entistä enemmän yhteiskunnalliseen vuoropuheluun"