Maatalous

Näin ehkäiset varkauksia maatilalla: Poliisi kertoo vinkit rikollisten karkottamiseen

Keinoja ovat muun maussa riistakameroiden ja lukittujen puomien oikeaoppinen käyttö. Myös kyberturvallisuus on syytä muistaa.
Silja Viitala
Poliisitarkastaja Jyrki Aho suosittelee riistakameroiden käyttöä esimerkiksi polttoainevarkauksien estämisessä. Arkistokuva.

Maatiloilla tapahtuu vuosittain varkauksia, joista läheskään kaikki eivät päädy poliisin tietoon. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Jyrki Aho neuvoo, että kaikista varkauksista pitäisi tehdä rikosilmoitus.

Näin poliisi saa varkauksista tilannekuvan sekä paikallisesti että koko maan tasolla, vaikka kaikkia varkauksia ei voidakaan selvittää.

"Poliisi tekee parhaansa ja ottaa rikollisia kiinni, mutta valvonta harvaanasutulla alueella on rajallista."

Lisäksi jokaisen maatilallisen pitäisi itse miettiä etukäteen riskejä. Esimerkiksi tilasäiliön kohdalla kannattaa arvioida, voiko joku kulkea sen lähelle helposti ja kenenkään huomaamatta.

Polttoainevarkauksien estämiseksi Aho neuvoo käyttämään esimerkiksi riistakameroita tai puomeja.

Riistakameroiden käytössä on hyvä muistaa, ettei niillä saa kuvata naapureita, Aho neuvoo.

Kamerat kannattaa asettaa pihaan siten, ettei niitä huomaa helposti. Näin rikollinen ei pääse irrottamaan tai peittämään kameraa ennen kuin on jo päätynyt kameran kuvaan, joka kilahtaa nopeasti esimerkiksi puhelimeen.

Puomien käyttö ja niiden lukitseminen on Ahon mukaan järkevää, jos tie ei ole muiden käytössä ja puomi ei haittaa luvallista kulkemista.

Tarvittaessa Aho neuvoo puhumaan paikallisten pelastusviranomaisten kanssa siitä, ettei puomin lukitseminen aiheuta vaaraa siten, että se estäisi esimerkiksi paloauton kulun.

Toisinaan voi olla myös järkevää siirtää polttoainesäiliö lähemmäs pihapiiriä, jotta sinne olisi hyvä näköyhteys ja jotta sen lähialue olisi hyvin valaistu.

Perinteisten varkauksien lisäksi Aho kehottaa viljelijöitä varautumaan kyberrikoksiin, esimeriksi erilaisiin kiristyshaittaohjelmiin. Niillä voidaan pyrkiä varastamaan tietoja ja haittaamaan pitkälti digitalisoituneiden maatilojen toimintaa.

Tällaisia ovat esimerkiksi modernit navetat, joissa on paljon automatiikkaa.

"Maatiloilla kannattaa miettiä, miten tiedot on varmuuskopioitu ja missä tärkeitä tietoja säilytetään."

Lue lisää:

Poliisi: Ison-Britannian maatilavarkausaalto voi rantautua myös Suomeen – "Kun tullaan maahan rikollisissa tarkoituksissa, kohteena voivat olla myös maatilat"

Järjestäytyneet liigat ryöväävät maatiloilta koneita ja eläimiä Isossa-Britanniassa – hintalappu liki 60 miljoonaa euroa vuodessa

Lue lisää

Poliisi: Ison-Britannian maatilavarkausaalto voi rantautua myös Suomeen – "Kun tullaan maahan rikollisissa tarkoituksissa, kohteena voivat olla myös maatilat"

Tuhansia litroja polttoainetta, traktori ja jopa aitatolpat – lue, mitä kaikkea MT:n lukijoiden maatiloilta on varastettu

Ethän riko riistakamerallasi lakia? Poliisi neuvoo, mitä sillä ei saa tehdä

Koronakevät kasvatti petosten määrää – poliisin mukaan erityisesti ovat lisääntyneet yli 65-vuotiaisiin kohdistuneet huijaukset