Maatalous

Sianlihan vienti Saksasta Kiinaan ja Koreaan pysähtyi heti

Maan lihateollisuus on huolissaan EU:n ulkopuolelle suuntautuvan kaupan kohtalosta.
Kari Salonen
Tautitapaus pysäytti saksalaisen sianlihan viennin Kiinaan ja Koreaan. Arkistokuva on Vuosaaren satamasta Helsingistä.

Saksan siankasvattajat ja lihateollisuus pelkäävät viennin tyrehtymistä EU:n ulkopuolelle torstaina varmistuneen ASF-löydön jälkeen. Ennen kaikkea Kiinaan suuntautuvan viennin lopettaminen pitkäaikaisesti vaikuttaisi kovasti Saksan maatalouteen.

Sianlihaa ei tällä hetkellä voida viedä Kiinaan, koska siankasvattajien järjestön (ISN) mukaan sille ei myönnetä eläinlääkärintodistuksia.

Saksan maatalousministeriön mukaan asiasta käydään neuvotteluja, mutta on mahdoton arvioida, milloin vienti Kiinaan voisi jatkua. Etelä-Korea lopetti sianlihan tuonnin Saksasta torstaina.

Saksan sianlihan viennistä Kiinaan on mennyt noin neljäsosa, Saksan yleisradio ARD kertoi perjantaina aamulla.

Vaikka EU:n sisämarkkinakauppa voi jatkua, viennissä unionin ulkopuolelle on omat sääntönsä, toteaa toimitusjohtaja Torsten Staack ISN:ltä.

Eläintuotteiden vientiä varten yksittäisten maiden kanssa tehdään kauppasopimuksia, jotka liittyvät terveysvaatimuksiin. Kiinan ja muiden Aasian maiden kanssa tehdyissä sopimuksissa on ehto, että maassa ei ole ASF:ää.

Tämän pitäisi tukkia vienti kokonaan, mutta mitä käytännössä tapahtuu. Pallo on Kiinan eläinlääkintäviranomaisilla, jotka päättävät sianlihantoimitusten jatkumisesta, Staack toteaa ARD:lle.

Koska Kiina kärsii itse sikarutosta, maa on joutunut lisäämään lihan tuontia voimakkaasti viime kuukausina. Staackin mielestä se voisi tarjota joustoa sääntelyyn.

Saksan lihateollisuus kiirehtii päätöksiä. Sopimukset kolmansien maiden kanssa sianlihan kaupan jatkamiseksi olisi saatava mahdollisimman pian.

Lihateollisuus olettaa, että toimitukset esimerkiksi Kiinaan, Japaniin ja Koreaan pysähtyvät kokonaan. Vientikielto vaikuttaisi välittömästi tuotteisiin, joilla ei ole suurta kysyntää Saksassa kuten sorkat, korvat, saparot ja luut.

Saksan metsästysliitto huomautti, että virus on hypännyt aiemmin 1 000 kilometriä ihmisen mukana. Saastunut makkaraleipä varmistui silloin taudin lähteeksi. On tärkeää, että tartunnan saaneet eläimet poltetaan, jotta virus ei voi levitä.

ARD:n juttu: Fleischwirtschaft bangt um globale Exporte

Lue myös:

Sikarutto varmistui: Saksasta löytyi ensimmäinen tautiin kuollut villisika

Copan Pesonen: Tšekin ja Belgian kokemukset osoittavat, että ASF:n leviäminen voidaan estää

Afrikkalaisen sikaruton leviäminen Saksaan saattaa sekoittaa merkittävästi maailman lihamarkkinoita

Lue lisää

Kuljetinketjut kävivät kovalla käyttöasteella koronavuonna ja uutta meni tilalle – pohjalaisfirma kasvatti vientiään länsinaapuriin 35 prosentilla

"Koronan kieltäjät voivat tulla ihan itse koskettamaan näitä ruumisarkkuja" – Saksan huono koronatilanne konkretisoituu Meissenin krematoriossa

Merkelin suosikkina pidetty Armin Laschet valittiin CDU:n puheenjohtajaksi

Elävänä pyytävä aitaus on villisikojen metsästyksessä keino muiden joukossa – "Suurien saaliiden toivossa aitaustalkoisiin ei kannata ryhtyä"