Maatalous

"Kuiviketurve on elintärkeä tuotantoeläinten hyvinvoinnille" – pohjalaistuottajat huolissaan: "Turvetuotannon nopea alasajo tietää vakavia vaikeuksia monille toimijoille"

"Hallituksen päätös nostaa polttoturpeen veroa johtaa turvetuotannon nopeaan alasajoon pohjalaismaakunnissa sekä koko maassa", pohjalaistuottajat sanovat kannanotossaan.
Johannes Tervo
Kotieläintiloilla kuiviketurvetta käytetään laajasti.

Saavatko kotieläintilat kuiviketurvetta tulevina vuosina? Asia huolestuttaa MTK-Etelä-Pohjanmaan lihavaliokuntaa, Etelä-Pohjanmaan Broileryrittäjiä ja Etelä-Pohjanmaan Lihanautakerhoa. Ne kertovat vakavan huolensa kannanotossaan.

"Hallituksen päätös nostaa polttoturpeen veroa johtaa turvetuotannon nopeaan alasajoon pohjalaismaakunnissa sekä koko maassa. Samalla kasvu- ja kuiviketurpeen saatavuus heikkenee merkittävästi, sillä turvetuotannon kannattavuus edellyttää kaiken turpeen hyödyntämistä nostoalueelta."

Kuiviketurvetta käytetään laajasti suomalaisilla broileri-, hevos-, kana-, nauta- ja sikatiloilla, kannanotossa muistutetaan.

"Kuiviketurve puhtaana, imukykyisenä ja happamana materiaalina mahdollistaa tuotantoeläintemme hyvinvoinnin ja ainutlaatuisen eläinterveyden. Turpeen ansiosta eläimet pysyvät puhtaina ja kuivina."

"Siipikarjatiloilla kuiviketurve ylläpitää tehokkaasti jalkaterveyttä. Väheksyä ei voi myöskään sen virikevaikutusta."

Kuiviketurpeella on vahva yhteys ruuan puhtauteen ja salmonellavapauteen.

"Hapan turve alentaa tuotantotilojen bakteeripitoisuutta ja siten suoraan vähentää merkittävästi antibioottien käyttöä eläinlääkinnässä. Tämä vaikuttaa lopulta myös ruokamme puhtauteen, salmonellavapauteen ja antibioottijäämiin", torstaina julkistetussa kannanotossa todetaan.

"Korvaavia materiaaleja on haettu ilman tulosta. Näköpiirissä ei ole saman tehoista ja laajavaikutteista kuiviketta."

Korvaavista kuivikkeista kannanotossa mainitaan kutteri ja puru.

"Kutterista ja purusta tulee markkinoilla kilpailua, kun energiayhtiöt etsivät uusia puupohjaisia polttoaineita laitoksilleen. Uusien korvaavien kuivikevaihtoehtojen etsiminen ja käyttö lisää jo valmiiksi huonotuottoisen maatalouden kustannuksia."

MTK-Etelä-Pohjanmaan lihavaliokunta edellyttää päättäjiltä aikalisää asian ratkaisemiseksi. Aikalisä on tarpeen myös siksi, että turve-elinkeino saa mahdollisuuden sopeutumiseen.

"Suomalaisten tuotantoeläinten hyvinvointi ja eläinterveys, turvetuotannon kannattavuus, suomalaisten ruokaturva ja energiantuotannon huoltovarmuus ovat muuten vakavissa vaikeuksissa."

Aiheesta lisää:

Tutkijat eri mieltä, tarvitaanko turveveron korotusta – Ilmastopaneelin puheenjohtaja haluaa myös energiapuun verolle

Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja turpeesta: "Hirveällä kiireellä ajetaan alas koko kotimainen teollisuudenala, tuhansia työpaikkoja katoaa turhaan"

Turve kannattaa jättää suohon – alan työvoimalle löytyy mahdollisuuksia teollisuudesta

Turvetuottaja perää alueille oikeudenmukaisuutta: ”Turpeen pitää mennä kaupaksi siirtymän aikana”

Lue lisää

Päästöoikeuden hinta on turpeen tuho

"Turvetuotannon alasajo vaarantaa ruokaturvan" – MTK-Keski-Pohjanmaa vetoaa päättäjiin: "Ottakaa aikalisä turveasian ratkaisemiseksi"

"Suomesta ulkoistetaan turvetuotantoa Ruotsiin ja Venäjälle" – MTK-Keski-Pohjanmaan johtaja: sama tapahtumakulku kuin EU:n terästeollisuudessa

"Turveyrittäjät todellisessa hädässä" – Marinin hallituksen energiaveropäätökset syöksivät turvealan hallitsemattomaan vapaapudotukseen, sanoo MTK-Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja