Politiikka

Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja turpeesta: "Hirveällä kiireellä ajetaan alas koko kotimainen teollisuudenala, tuhansia työpaikkoja katoaa turhaan"

Markus Tykkyläisen mielestä budjetissa päätetty veronkorotus on taas yksi naula arkkuun.
Kuva Anna-Katri Hänninen
Markus Tykkyläinen ihmettelee liiallista kiirettä turpeen vähentämisessä, mikä käy koko Suomelle erittäin kalliiksi.

"On käsittämätöntä, miksi valtiovallalla on näin hirveä kiire ajaa alas energiaturve eli koko kotimainen teollisuudenala keskellä koronataantumaa", Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen ihmettelee.

"Tuorein budjettiriihessä päätetty turveveron korotus on taas yksi naula arkkuun."

"Näillä päätöksillä hyvin toimiva kotimainen energia kaadetaan liian nopeasti. Alalta katoaa tuhansia työpaikkoja eikä yrittäville ihmisille jää mitään näköalaa."

"Hallituksen epämääräisillä lupauksilla myöhemmin tulevista EU-rahoista on vain vähän arvoa, kun tappiot tulevat heti ja työpaikat katoavat nyt", Tykkyläinen harmittelee.

Hän perää selkeää näkymää, epävarmuus tulevasta on pahinta. "Nyt otettiin taas esille uusi lattiahintamekanismi, josta päätökset tulevat joskus myöhemmin. Epävarmuus jatkuu, ja se on myrkkyä."

Koneyrittäjät joutuvat myymään koneensa, eikä Pohjois- ja Itä-Suomeen jää työpaikkoja. "Valtiolla olisi pitänyt olla jo aikaa sitten ajatus, mitä oikeudenmukainen siirtymä pois turpeesta tarkoittaa."

Vallalla on Tykkyläisen mukaan näköharha. Energiaturve-elinkeinon työpaikkojen häviämistä ei tunnisteta, kun se tapahtuu "kaukana maaseudulla". "Onko turve-elinkeinon tragedia se, että menetetään työpaikkoja aina vähän kerrallaan, jolloin onnettomuuden mittasuhteet eivät tule esille?"

"Tässä tapetaan yrittäjyyteen perustuva kannattava ala, ja sitä yritetään paikata tuella, joka perustuu velkaan."

Kivihiili on poistumassa markkinoilta, mutta sen vaikutukset eivät ole vielä realisoituneet, ja samaan aikaan kiirehditään turpeen vähentämistä. "Olisi viisaampaa ottaa aikalisä, katsoa miten energiantuotanto tulee sopeutumaan kivihiilen käytön alasajoon."

Tykkyläinen ennakoi energiailmapiirin muuttuvan 3–5 vuoden kuluessa, kun herätään siihen, että polttoaineiden hinta kohoaa ja teollisuuden ja yhdyskunnan lämmön hinta nousee, ulkomailta tuodaan puupolttoainetta suuria määriä ja turvealalta on kadonnut useita tuhansia työpaikkoja.

Puun käyttö polttoon kasvaa, kun turpeen käyttö loppuu. "Se asettaa vääjäämättä metsäteollisuuden raaka-ainehankinnan konfliktiin energiantuotannon puupolttoainehankinnan kanssa. Ongelma leviää metsäteollisuuden puolelle ja koko kansantalouteen."

Tykkyläinen selventää asiaa: "Kun energiaturpeen tuotantokustannusten päälle tulee nyt 30 euroa tonnilta oleva EU:n päästöoikeuskustannus ja 3 euroa megawattitunnilta energiaveroa, niin turpeen kustannus lämmöntuotannossa on yli 25 euroa megawattitunnilta. Se oli Afry Oy:n tuoreessa raportissa oleva kipukynnys, jota korkeammilla hinnoilla metsäteollisuuden raaka-aineen hankinta kärsii. Lisäksi tulee vielä uusimman budjetin veronkorotus."

"Ei se ole häpeä ottaa tässä koronan aiheuttamassa taantumassa aikalisä, pitää turve-elinkeinon ihmiset töissä ja palata asiaan tilanteen selkeydyttyä."

Lue lisää

Turve sai veron, henkselit ja vyön

Tutkijat eri mieltä, tarvitaanko turveveron korotusta – Ilmastopaneelin puheenjohtaja haluaa myös energiapuun verolle

Turveveroon budjetissa sadan prosentin nousu, öljyn vero kiristyy runsaat 10 prosenttia – turpeen veroetu säilyy silti

Vapon Tempakka: Investoinnit menevät Ruotsiin tai Viroon, jos turpeen kohtelu ei muutu – työryhmä ehdottaa turveveron kolminkertaistamista