Maatalous

Maailman suurin maanomistaja ei voi itse myydä maitaan — Suomessa maatilojen ykköspaikalle pääsee 1 500 hehtaarilla

Kiinassa maailman suurimpiin kuuluva farmitehdas tekee 100 000 lehmällään 800 miljoonan litran maitotiliin.
Kimmo Haimi
Suomalaiset maatilat ovat suurimmillaankin vain tuhannen hehtaarin paremmalla puolella. Kuvituskuva Laihialta.

Miljoonien hehtaarien tilakoko on toista luokkaa kuin Suomessa, jossa suurimpien tilojen joukkoon lasketaan yli 1 500 peltohehtaaria luomuna viljelevä Niko Ahlqvist. Hän kasvatti vihtiläistilaansa viime syksynä, kun Tervalan kartano siirtyi kaupassa hänen haltuunsa.

Lovemoney.com-julkaisu listasi viime syksynä maailman kymmenen suurinta maanomistajaa, joista suurimmat farmit sijaitsevat Australiassa ja Kiinassa.

10. sijalla oli australialainen MacLachlanin perhe. Vanha sukutila omistaa maata yli viisi miljoonaa hehtaaria. Useilla alueilla toimiva Jumbuck Pastoral Company on maansa johtava villantuottaja.

Seuraavaksi eniten maaomistusta on listauksen mukaan mediamoguli Rupert Murdochin veljenpojalla Paddy Handburylla, yhteensä yli 5,28 miljoonaa hehtaaria. Hän johtaa karjatiloja eteläisessä ja läntisessä Australiassa.

Pohjoisaustralialainen megaluokan karjatila Pastoral Company hallinnoi kuuden miljoonan hehtaarin alaa. Yhdellä sen tiloista laiduntaa noin 55 000-päinen karja.

Joe Lewis ja osakkeenomistajat ovat Australian vanhimman yrityksen, the Australian Agricultural Companyn taustalla. Yhtiöllä on hallussaan 6,4 miljoonan hehtaarin maa-ala.

Maailman suurin maatila on kiinalainen Mudanjiang City Mega Farm, jonka osaomistajia ovat Zhongding Dairy Farming ja venäläinen Severny Bur. Tilan maa-ala on kasvanut jo 9,1 miljoonaan hehtaariin, mikä vastaa Portugalin maapinta-alaa. Jättitilan 100 000 lehmää tuottaa vuosittain 800 miljoonaa litraa maitoa paljolti Venäjän tarpeisiin.

Kanadan alkuperäisasukkaiden hallussa on maan luoteisosissa 9,1 miljoonan hehtaarin maa-alue, jonka he saivat vuonna 1984 maan hallitukselta.

Australian varakkain asukas, kaivosomaisuuden perijä Gina Rinehart on yritysoston jälkeen 9,7 miljoonalla hehtaarillaan nykyisin mantereen suurin yksityinen maanomistaja. Hän on aikeissa avata Aasian terästeollisuuden tarpeita palvelevan 2 800 hehtaaria kattavan hiilikaivoksen Kanadaan.

Pohjois-Kanadan inuiitit saivat vuonna 1993 maansa hallitukselta 35,2 miljoonaa hehtaaria käsittävän alueen.

Katolisella kirkolla arvioidaan olevan ympäri maailmaa kaikkiaan 71,6 miljoonan hehtaarin maaomaisuus. Yhteenlaskettu pinta-ala on Ranskan 64 miljoonaa hehtaaria suurempi.

Brittiläisen kansanyhteisön hallitsija, kuningatar Elisabet II on samalla koko maailman suurin yksityinen maanomistaja. Noin 2,7 miljardin hehtaarin maaomistus perustuu Britannian lisäksi suuriin alueisiin Kanadassa, jonka valtias kuningatar yhä on.

Hän ei tosin itse voi myydä maata, jota ei myöskään lasketa hänen yksityisomaisuudekseen. Viitisen vuotta sitten kuningatar myi Kanadan nimissä Kanadan suurlähettilään talon ja tontin Helsingissä.

Lue lisää:

Bill Gates omistaa kotimaassaan nyt enemmän maatalousmaata kuin kukaan muu – miljardöörit haalivat Yhdysvalloissa merkittäviä maaomistuksia

Maailman suurimalla maatilalla on 9 miljoonaa hehtaaria ja 100 000 lehmää

Lue lisää

Metsien suojelun lainsäädäntöä yksityistetään

Kiistanalainen hanke auringon himmentämiseksi saa tukea Bill Gatesilta – ensimmäiset testilennot suunnitteilla kesäksi Ruotsiin

Taajamien lähimetsiä käytetään kaatopaikkana ja metsänomistaja kuittaa laskun: "Sohva sinne, kodinkoneet tänne, muuttokuorma tuonne – sitä on koko ajan"

Bill Gates omistaa kotimaassaan nyt enemmän maatalousmaata kuin kukaan muu – miljardöörit haalivat Yhdysvalloissa merkittäviä maaomistuksia