Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Maatalous

Perunan tuottajahinta painui pohjalle, sato jää 5 prosenttia normaalista

Suomen viljamarkkina ei MTK:n asiantuntijan mukaan toimi kunnolla, sillä pienestä sadosta huolimatta hinnat alle eurooppalaisen keskitason.
Jaana Kankaanpää
Perunatilojen kustannuksia nostavat muun muassa lannoitteiden ja pakkausmateriaalien kallistuminen.

Ruokaperunan sato on jäämässä 5 prosenttia normaalia alhaisemmaksi viljelyalan vähentymisen ja huonon kasvukauden seurauksena. Satoa nipistivät myös syyskuun hallat. Tila- ja lohkokohtaiset vaihtelut ovat isoja, sanoo MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen.

Elokuun perunan tuottajahinta romahti 14 prosenttia viiteen edelliseen elokuuhun verrattuna ja oli alin 10 vuoteen. Syynä Lavosen mukaan on S-ryhmän kilpailutus, joka näkyy vahvasti ruokaperuna- mutta myös kasvismarkkinoilla.

Myös kaksi muuta suurta kauppaketjua ovat S-ryhmän jalanjälkiä seuraten laskeneet hintojaan, huomauttaa kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen.

"Tuottajahintojen lasku yhdessä kustannusten nousun kanssa on paha yhtälö", Lavonen toteaa. "Kaupan kanssa hinnat on sovittu, eikä kauppa ole halukas neuvottelemaan niitä uudestaan."

Siemenperunan hinnannousua on odotettavissa 6–8 prosenttia. Myös pakkausmateriaalit muovi ja pahvi kallistuvat edelleen. Muovissa nousua 40 prosenttia ja pahvissa 20 prosenttia, Lavonen kertoo. Teräksen hinta on noussut voimakkaasti, mikä hilaa koneiden hintoja ylöspäin.

Avomaankasvipuolella sadot jäävät keskimääräistä pienemmäksi, joten varastoihin ei saada tavanomaista määrää tuotteita. "Kaikki saadaan kaupaksi kevääseen mennessä", Virtanen arvioi. Kysymysmerkkejä ovat kuitenkin sadon laatu ja kasvisten koko; miten hyvin kauppa ottaa ne vastaan. Hinnoissa ei ole neuvotteluvaraa, koska ne kauppa on sopimuksissaan lyönyt lukkoon aikaa sitten.

Suomessa korjattu viljasato saattaa olla jopa koko EU-ajan pienin. Puhutaan jopa alituotantoalueesta: riittääkö rehuohra, -kaura ja -vehnä ruokkimaan kotieläinsektoria, sanoo MTK:n vilja-asiamies Max Schulman. Hän povaakin ensi kevääksi siemenpulaa.

Pienestä sadosta huolimatta hinnat ovat alle Keski-Euroopan hintojen. Tämä kertoo siitä, että Suomen markkina ei toimi kunnolla.

Osa hinnoista on lyöty kiinni keväällä, tavanomainen osuus on noin puolet sadosta.

Nyt tuo puolet saattaa olla kaikki, mitä tilalla on saatu korjattua.

"Harva pystyy hyödyntämään korkeaa hintaa. Ei jää kuin punaisia lukuja viivan alle."

Lannoitteiden hinnat kallistuvat kallistumistaan meillä ja muualla. Yara on korottanut hintoja viime vuoden elokuusta lähtien 88 prosenttia, mikä on kestämätöntä, Schulman suomii.

"Eurooppalainen viljasektori toimii kansainvälisten markkinoiden pelisäännöillä mutta suojellen samalla suojatullein lannoitevalmistajia."

Tulevan satokauden lannoitteet ovat arviolta noin 45 prosenttia kalliimpia aikaisempaan verrattuna, toteaa puolestaan MTK:n kasvinviljelyasiamies Antti Lavonen.

Maailman viljasato on jäämässä noin 8 prosenttia tavanomaisesta ja hinnat jatkavat nousuaan, Schulman kertoo.

Ohrasato on jäämässä erityisen pieneksi. Korjattu määrä ei riitä lähellekään kattamaan kysyntää, mikä syö varastoja. EU on ollut merkittävä ohranviejä Kiinaan ja kauppa käy edelleen.

Esimerkiksi vehnän lähifuutuurin noteeraus oli EU:ssa viime torstaina jo yli 260 euroa tonnilta ja nousu jatkuu. Näin korkeita hintoja on viimeksi koettu satokaudella 2012–13.

Kauran kohdalla kysyntä ja tarjonta alkavat olla tasapainossa. Kanadan kaurasato on erittäin huono, mikä pienentää varastoja maailmalla.

Pohjoisen pallonpuoliskon tärkeimmän rehukasvin maissin satoa aletaan parhaillaan korjata Atlantin molemmin puolin.

Maissin kysyntä on hyvä, mutta sadot ovat jäämässä alle odotusten. Edellisen satokauden jäljiltä maailmalla ei ole maissia varastoissa yllin kyllin, joten hinnannousua on odotettavissa.

MTK:n liha-asiantuntija Mari Lukkarinniemi muistuttaa vilja- ja kotieläintilojen yhteydestä. Kustannusten nousu tuntuu sikapuolella aivan kuten kaikissa muissakin tuotantosuunnissa.

Jos kotieläintilat eivät kykene viemään panosten kallistumista tuottajahintoihin, niillä on entistä vähemmän rahaa ostaa viljaa rehuksi.

Tämän lisäksi rahapula uhkaa vähentää investointeja sekä koneiden ja laitteiden hankintoja.

Monella tilalla keskitytään tekemään vain kaikkien välttämättömimmät hankinnat.

Ensi kevään viljelysuunnitelmia tehdään harkiten tarkkaan, mihin tuotantopanokset kannattaa käyttää ja mitä pelloille kylvää.

Peltoja saatetaan esimerkiksi jättää kesannolle.

Lue myös:

Leipävilja laadukasta, rehuviljan hehtopainot matalia

Sadot jopa puolittuivat Pohjanmaan rannikolla – Vaasan pohjoispuolen kunnissa tilanne huonompi kuin maakunnan eteläosassa

Lue lisää

Ohran tuontitarpeeksi arvioidaan nyt 40 miljoonaa kiloa, mutta se saattaa olla alakanttiin arvioitu

Myös A-Rehu valmis tuomaan viljaa tarvittaessa: "Emme voi jättää kenenkään karjaa ruokkimatta"

Ruokakriisi vaanii aivan nurkan takana

HKScan selvittää viljan tuontia vielä tänä vuonna: "Jonkun on tuotava, koska kotimainen rehu ei riitä" – Ruokatalo ennakoi myös merkittäviä korotuksia lihan tuottajahintoihin vuonna 2022