Ruokaketjun edustajat istuivat taas saman pöydän ääressä – "Erityisesti on tarpeen selvittää ruokaketjun kykyä reagoida lyhyen aikavälin markkinamuutoksiin"
Tammikuun loppuun mennessä pitäisi valmistua selvitys elintarvikeketjun sopimussuhteista.
Elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikbergin johdolla jatkettiin keskusteluja kannattavuuskriisin mahdollisista ratkaisu-vaihtoehdoista.Viime perjantaina jatkettiin keskusteluja kannattavuuskriisin mahdollisista ratkaisuvaihtoehdoista ruokaketjun kesken. Saman pöydän ääressä olivat MTK:n, Elintarviketeollisuusliiton, Päivittäistavarakauppa ry:n ja SLC:n edustajat elintarvikemarkkinavaltuutettu Olli Wikbergin kutsumana.
Tavoitteena on ruokaketjun sopimussuhteiden selvittäminen. Ruokaketjun sopimussuhteista ei ole riittävän kattavaa kokonaiskuvaa, joten niitä on tarvetta avata tarkemmin, totesi Wikberg joulukuun alussa, kun edustajat kokoontuivat ensimmäisen kerran.
MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin kertoo, tapaamisessa jatkettiin keskusteluja kannattavuuskriisin mahdollisista ratkaisuvaihtoehdoista. "Tapaaminen oli tällä kertaa enemmän tekninen, ensimmäisessä tilannetta perattiin perinpohjaisemmin."
Keskustelujen perusteella todettiin, että koko ruokaketjun sopimussuhteita on avattava tarkemmin. Wikbergin mukaan erityisesti on tarpeen selvittää ruokaketjun kykyä reagoida lyhyen aikavälin markkinamuutoksiin.
Tarkoituksena on keskittyä erityisesti sopimussuhteiden joustavuuteen poikkeuksellisissa tilanteissa.
Selvitys elintarvikeketjun sopimussuhteista on nyt käynnistetty ja se kattaa elintarvikeketjun alkutuotannosta kauppaan. Selvitystä tekemään kutsuttiin maatalous- ja metsätieteiden tohtori Kyösti Arovuori REINU econ Oy:stä.
Ruokaketjun edustajat kokoontuvat uudelleen ensi vuoden puolella 31.1. "Silloin käsitellään Arovuoren tekemää selvitystä ja meillä on toivottavasti alustavia tuloksia", sanoo Wallin.
Ruokaketjun edustajat kokoontuvat uudelleen ensi vuoden puolella 31. tammikuuta. "Silloin käsitellään Arovuoren tekemää selvitystä ja meillä on toivottavasti alustavia tuloksia", sanoo Wallin.
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelä on tyytyväinen, että selvitys lähtee käyntiin heti ja valmistuu jo tammikuun lopussa.
"Kotimaisen ruoka-alan elinkyvyn varmistaminen on ensiarvoista. Tuemme selvitystyötä ja odotamme, että se antaa työkaluja konkreettisten ratkaisujen löytämiseksi joustavuuden lisäämiseksi", hän sanoo tiedotteessa.
Käkelä toteaa, että elintarvikeyrityksillä on valtava määrä sopimuskumppaneita jo pelkästään eri raaka-aineiden ympärillä. "Elintarviketeollisuuden sektorit taas eroavat toisistaan hyvinkin paljon ja niiden kyvyssä reagoida lyhyen aikavälin markkinamuutoksiin on eroja."
Sopimusten moninaisuuden vuoksi yhtä ihanteellista sopimisen mallia lienee Käkelän mukaan mahdotonta löytää.
"Elämme avointen markkinoiden maailmassa. On katsottava eteenpäin ja etsittävä keinoja markkinalähtöisesti ja sopimusvapautta kunnioittaen."
Juttua muokattu 21.00, lisätty Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Mikko Käkelän kommentit.
Lue lisää:
Elintarviketeollisuuden Käkelä: Maatalouden kannattavuuskriisiin saatava nopeasti korjausliike
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
