Maatalous

Eläinpalkkioiden haku viivästyy mutta ei peruunnu: Mahdollinen siirtymäaika ei vaikuta lakkautettuihin osallistumisilmoituksiin

Eläinpalkkioiden haun oli tarkoitus alkaa Vipu-palvelussa ylihuomenna torstaina. Haun avaaminen edellyttää valtioneuvoston asetusta, jota ei ole annettu eikä annetakaan ainakaan ennen ensi viikon torstaita.
Saara Lavi
Eläinpalkkiojärjestelmän muutos vaikuttaa erityisen voimakkaasti naudanlihantuotantoon, sillä sonneilla palkkioon oikeuttava aika voi vähentyä jopa kuukausilla aiemmasta. Kuvituskuva

Tuotantosidonnaisten eläinpalkkioiden haun oli Ruokaviraston alkuperäisen suunnitelman mukaan tarkoitus alkaa ylihuomenna torstaina. Haku kuitenkin viivästyy, koska valtioneuvosto ei ole antanut eläinpalkkioista kansallista hakuasetusta, kertoo ylitarkastaja Iida Parikka Ruokavirastosta.

Hakuasetuksessa määritellään haettavien palkkioiden ehdot.

Kansallista asetusta ei ole annettu, koska Suomi odottaa yhä komissiolta kantaa eläinmäärän laskentaan esittämäänsä siirtymäaikaan.

Hakuasetuksen kaltaiset valtioneuvoston asetukset valtioneuvosto hyväksyy torstaisin järjestettävissä yleisistunnoissaan.

Seuraava mahdollinen ajankohta on vasta ensi viikon torstaina eli 20.1. Jos asetus tuolloin hyväksyttäisiin, haku voisi Parikan arvion mukaan avautua aikaisintaan 20.1.

Tällä hetkellä Ruokavirasto pyrkii edelleen pitämään kiinni suunnitellusta haun päättymisajankohdasta eli haku päättyisi 2.2. Jos haku avautuisi 20.1., haku kestäisi 14 päivää.

EU-tuissa hakemus voidaan hyväksyä vielä 25 päivää haun päättymisen jälkeen. Komission tekemän tulkinnan mukaan eläinmäärien laskennassa käytettävä viitepäivä voi olla vasta näiden myöhästymispäivien jälkeen.

Viitepäivä, jolloin palkkiokelpoiseksi hyväksyttävien eläinten pitää olla rekisterissä, on 28.2.

Ruokaviraston mukaan haun on tärkeää päättyä suunnitellusti 2.2., jotta palkkiot voidaan maksaa eläintiloille totutussa aikataulussa.

Voisiko koko haku peruuntua, jos komissio hyväksyisi Suomen eläinpalkkiojärjestelmän muutoksiin esittämän siirtymäajan? Parikan mukaan ei voi.

"Aiemmat toistaiseksi voimassa olevat osallistumisilmoitukset on lakkautettu viime vuoden lopussa, joten haku on järjestettävä mahdollisesta siirtymäajasta riippumatta."

Suomi sai viime vuonna EU:n komissiolta huomautuksia eläinpalkkiojärjestelmän toimeenpanosta.

Toistaiseksi voimassa olevien osallistumisilmoituksista komissio huomautti Suomea jo aiemmin, ja Ruokavirasto tiedotti hakukäytäntöjen muutoksesta kesäkuussa.

Lue myös:

Ratkaisu eläinpalkkioehtojen muutoksista venyy viime hetkiin – viljelijöiden kannalta pahin vaihtoehto on edelleen todennäköinen

EU:n komission vuodenvaihteelle odotettu ratkaisu eläinpalkkioista viipyy edelleen – Leppä: "aikatauluja tärkeämpää on nyt saada asia järjestykseen"

MTK vaatii eläinpalkkiouudistukseen aikalisää – "Räikein viljelijöiden kaltoinkohtelu Suomen EU-jäsenyyden aikana"

Lue lisää

Kevätsonnien eläinpalkkioon pieni helpotus – eläin ei automaattisesti menetä palkkiota, jos syntyy viitepäivän jälkeen

Alkutuotannon kustannusahdingon helpottaminen etenee "tuskastuttavan hitaasti" – ministeri Leppä kutsuu seuraavaksi koolle rahoitusalan edustajat

Petri Sarvamaa puolustaa EU:n komissiota eläinpalkkiouudistuksessa: "Hallituksen tehottomuus suomalaisten tuottajien etujen valvomiseksi hirvittää"

Eläinpalkkiojärjestelmän muutos tietää nautatilalle 100 000 euroa menetyksiä – "Tällainen ei motivoi eteläsuomalaisia naudanlihantuottajia jatkamaan"