Monipuolinen porkkana sai nimikkovuoden – mutta miksi suosikkijuures on oranssi?
Porkkanaa on tiedetty viljellyn jo 1100-luvulla Espanjassa ja Vähässä-Aasiassa. Suomen pelloille se juurtui 1600-luvulta lähtin.Ensi vuoden vihannes on porkkana, tiedottavat valinnan tehneet Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry.
Monikäyttöinen porkkana maistuu sellaisenaan ja sopii myös monenlaisiin juomiin sekä suolaisiin ja makeisiin ruokiin ja leivonnaisiin. Porkkanaa on käytetty myös lääkekasvina ja värjäysaineena.
Porkkana sisältää muun muassa kuituja ja beetakaroteenia, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Sillä on tärkeä rooli muun muassa silmien terveydelle, hermoston toiminnalle, ihon terveydelle sekä kasvulle ja tulehdusten ehkäisemiselle.
Sarjakukkaisiin kuuluva porkkana on kaksivuotinen. Porkkanan villimuotoa kasvaa kaikkialla Keski-Euroopassa ja laajalti Aasiassa yleisenä muun muassa laitumilla ja tienvarsilla. Sen juuri on yleensä puiseva ja eikä kelpaa syötäväksi. Suomessa villiporkkana on vaikeuksissa, koska se ei yleensä selviä talven yli.
Ensimmäisenä kasvuvuonnaan porkkana tekee juuren, joka on kasvitieteellisesti mukula ja se osa, joka käytetään ravinnoksi. Mukula kerää vararavintoa, jonka turvin kasvi talvehtii ja kukkii seuraavana vuonna tuottaen siemeniä.
Porkkanan lähisukulaisia ovat muun muassa kumina, koiranputki ja palsternakka.
Porkkanaa on tiedetty viljellyn jo 1100-luvulla Espanjassa ja Vähässä-Aasiassa. Suomen pelloille se juurtui 1600-luvulta lähtin.
Tuttu oranssi ei suinkaan ole porkkanan alkuperäinen väri; alunperin juures oli tumma purppuranvärinen tai valkoinen. Oranssiksi se jalostettiin 1600-luvulla Hollannissa Orania-Nassau-hallitsijasuvun lempivärin mukaan.
Porkkana säilytetään kylmässä 2–5 asteen lämpötilassa. Se on herkkä etyleenille, joten sitä ei kannata säilyttää runsaasti etyleeniä tuottavien kasvisten, kuten tomaattien, avokadojen, omenoiden tai banaanien vieressä.
Suomessa porkkanaa viljelee ammattimaisesti noin 300 puutarhayrittäjää yli 1 700 hehtaarin peltoalalla. Luomuporkkanaa viljelee hiukan alle 40 yritystä.
Porkkana on tärkein juureksemme. Suomessa sitä syödään eniten kaikista avomaalla viljellyistä kasvedista. Viime vuoden porkkanasato oli 75,5 miljoonaa kiloa. Pääsääntöisesti myynnissä oleva porkkana on kotimaassa kasvatettua.
Tomaatti on tämän vuoden nimikkovihannes.
Juttua korjattu 1.9.2022. Porkkana on sarjakukkainen eikä ristikukkainen, kuten alkuperäisessä uutisessa virheellisesti kerrottiin.
Lue myös:
Viileä kesä tuottaa hyvälaatuisia vihanneksia ‒ sadosta tulossa viimevuotista laadukkaampi
Reseptejä:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





