Muhniemen Lahtivaja teurastaa 3 500 lammasta vuodessa
KOUVOLA (MT)
Muhniemen Lahtivajan toiminta alkoi vuonna 2011. Tarkoituksena oli teurastaa vain omia lampaita, yrittäjä Kaarin Knuuttila kertoo.
Päätös piti tasan ensimmäisen toimintapäivän. Seuraavana teurastettiin jo muidenkin eläimiä
Kysyntä on kova, ja teurasmäärät ovat kasvaneet vauhdilla. Viime vuonna ylitettiin 3 500 lampaan raja. Lisäksi teurastetaan vuosittain muutamia kymmeniä nautoja sekä käsitellään hirviä.
Tällä hetkellä laajennussuunnitelmia ei ole, Knuuttila kertoo. ”Tällä määrällä jatketaan.”
Valtaosa työstä on rahtiteurastusta eli ruhot palaavat takaisin asiakkaalle, joka myy ne itse.
Eläimiä tulee Muhniemelle 250 kilometrin säteeltä.
Knuuttilalla on pitkä kokemus teurastamoalalta. Hän toimi Karjaportilla työnjohtotehtävissä, mutta kertoo tehneensä siellä ”vähän kaikkea”.
Maatilan hän hankki 2002.
”Lampaita otettiin omiksi tarpeiksi, mutta se lähti lapasesta.”
Nyt eläimiä on tilalla pari sataa.
Kun Karjaportin teurastus Kouvolassa loppui 2005, Knuuttila ryhtyi päätoimiseksi lampuriksi.
Hän käytti alkuun Savitaipaleella sijaitsevaa teurastamoa. Sitten heräsi ajatus omasta teurastamosta.
Knuuttilan yritys työllistää nyt neljä henkeä, joista osa on hänen pitkäaikaisia työtovereitaan Karjaportilta.
Lampaiden kasvatus alkaa olla ammattimaista, mutta tuotannon suunnittelu ei, Knuuttila sanoo.
Karitsointia ei osata ajoittaa niin, että lihaa olisi tarjolla tasaisesti.
Syksyllä ja alkuvuodesta teurastamoilla on ruuhkaa, kun uusille karitsoille halutaan tilaa. Sen sijaan maaliskuun tarjonta näyttää nyt erittäin hiljaiselta – juuri kun kuluttajat haluaisivat pääsiäiseksi kotimaista karitsaa.
”Hyvin harva tuottaja kysyy teurastamolta, milloin ja minkälaisia määriä haluaisitte.”
Knuuttila korostaa, että lampaankasvatuksen pitäisi pyrkiä samaan kuin maidontuotannon: lihatili tulisi yhtä säännöllisesti kuin maitotili.
SATU LEHTONEN
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
