Pakasteherne nousi menestystuotteeksi − siitä huolimatta Apetitin tulos laski vertailukauteen nähden
Työtaistelutoimet nakersivat konsernin tulosta alkuvuonna.
Kotimaisen pakasteherneen myynti on noussut yli kolmanneksella viidessä vuodessa. Arkistokuva. Kuva: Kimmo Haimi”Apetit-konsernin liiketulos vuoden ensimmäisellä puoliskolla laski vertailuvuodesta öljykasvituotteiden heikentyneen tuloksen vuoksi”, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Esa Mäki.
Tulos kuluvan vuoden tammi-kesäkuulta oli 1,5 miljoonaa euroa, kun viime vuonna se oli 3,3 miljoonaa euroa. Liikevaihdossa ei tapahtunut dramaattisia muutoksia vertailukauteen nähden. Se nousi 5 prosenttia 79,2 miljoonasta eurosta 83,0 miljoonaan euroon.
Pitkittyneet työehtosopimusneuvottelut Elintarviketeollisuusliiton ja Suomen Elintarviketyöläisten Liiton välillä haastoivat Apetitin molempia liiketoimintoja vuoden kahdella ensimmäisellä kvartaalilla.
”Neuvottelujen aikaiset ylityö- ja vuoronvaihtokiellot vaikuttivat osaltaan toimitusvarmuuteen molemmissa liiketoiminnoissa. Ruokaratkaisuissa toimintaa vaikeuttivat myös neuvotteluihin liittyneet lakkopäivät”, hän jatkaa.
Öljykasvituotteissa tulosheikennykseen vaikuttivat yhtiön mukaan käytetyn raaka-aineen hinnan lisäksi raffinoidun öljyn myynnin lasku sekä haasteet toimitusvarmuudessa.
Apetitin Ruokaratkaisut-yksikkö paransi tulostaan ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Sekä myyntivolyymit että liikevaihto ovat kasvaneet hieman vertailuvuodesta.
Apetitin liiketulos toisella kvartaalilla laski vertailukaudesta. Liiketulos oli -0,8 miljoonaa euroa (-0,1).
”Toimitusvarmuuden tilanne normalisoitui molemmissa liiketoiminnoissa kesäkuussa”, toimitusjohtaja toteaa.
Liikevaihto nousi molemmissa liiketoiminnoissa toisella vuosineljänneksellä vertailukaudesta. Liikevaihto oli 39,2 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella se oli 37,0 miljoonaa euroa. Ruokaratkaisuissa myös myyntivolyymit kasvoivat. Vähittäiskaupassa myynti kehittyi myönteisesti pakastetuotteiden myynnille suotuisan viileän alkukesän vuoksi.
Apetit kertoi heinäkuussa noin kahden miljoonan euron investoinnista Kantvikin kasviöljypuristamolle.
”Strateginen investointi parantaa rapsijauheen raaka-aineen valmistusprosessia. Loppuvuoden 2025 aikana tehtävä investointi tukee vahvasti kaupallistamista.”
Investointi moninkertaistaa toimitusjohtajan mukaan raaka-aineen valmistuskapasiteetin ja parantaa merkittävästi prosessin laatua ja tehokkuutta.
”Kokonaisinvestointiin sisältyy korvausinvestointeja puristamon nykyisiin prosesseihin. Raaka-aineen saatavuus on ollut yksi pullonkaula varsinaisen tuotannon kasvattamiselle.”
Apetit kertoo tekevänsä tuotesovellustyötä rapsijauheelle että siitä ja herneproteiinista valmistetulle kasviproteiinille.
”Teemme samaan aikaan selvitystä vaihtoehdoista rapsijauheen tuottamiseksi. Arvioimme mahdollisia yhteistyökumppanuuksia sekä tuotannon aloittamista investoimalla Kantvikin kasviöljypuristamolle tai ostopalveluilla.”
Satokauden näkymät vaikuttavat luonnollisesti Apetitin menestymiseen. Ne ovat tässä vaiheessa kohtalaiset, yhtiö kertoo. Alkukesän paikoin viileätkin säät tarjosivat lupaavan aloituksen kasvukauteen, mistä erityisesti pinaatti ja herne hyötyivät.
”Mittaushistorian kuumin jakso heinäkuussa kuitenkin heikensi pakasteherneen satoa sadon nopean kypsymisen vuoksi. Alueelliset rankkasateet ovat paikoin verottaneet pakastehernekasvustoja.”
Pakastehernettä puidaan tänä vuonna ennätyssuurelta 2 000 hehtaarin viljelyalalta.
”Satokauden onnistumisen määrittävät lopullisesti syyskesän sää ja sadonkorjuun olosuhteet.”
Apetitin sopimusviljelykasvina ensimmäistä kertaa olevan sipulin kasvukausi on sujunut pääosin odotusten mukaisesti.
”Sipuli on merkittävä kasvi Apetitin tuotteistossa ja strateginen lisäys sopimusviljelykasvien joukkoon.”
Kotimaisten öljykasvien viljelyalat kasvoivat voimakkaasti edellisvuodesta. Kevätkylvöisten öljykasvien kasvukausi on pääosin edennyt odotusten mukaisesti ja satonäkymät ovat keskimääräisellä tasolla.
”Sääolosuhteiden ja tuholaistilanteen suhteen on alueellisia eroja. Kasvukauden alun sääolot olivat syysöljykasveille otollisia, joten alkukesästä öljykasvipellot loistivat poikkeuksellisen keltaisina. Syysöljykasvien satonäkymät ovat hyvät”, toimitusjohtaja kertoo.
Apetit kertoo jatkavansa panostuksia kotimaiseen viljelykehitykseen.
”Rypsi-rapsi-foorumissa on käynnissä useita lajikekokeita. Syysöljykasveissa tehdään kokeita muun muassa kylvötekniikkaan liittyen ja kevätöljykasveissa on käynnissä lannoite- ja kylvömenetelmäkokeita niin ruutu- kuin tilamittakaavassakin.”
Räpin koetilalla puolestaan käynnissä on kaksi erilaisiin uusiin kasvinsuojelumenetelmiin liittyvää hanketta. Apetit kertoo valmistautuvansa ilmastomuutoksen tuomiin muutoksiin kotimaisen viljelyn parissa tehtävien kehityshankkeiden kautta.
Apetit kertoo vuoden 2024 lopulla julkaistujen kansallisten ravitsemussuositusten sekä ruokatrendien näkyvän suomalaisten pakastekasvisten lisääntyneenä syömisenä.
”Ilmiö näkyy esimerkiksi pakasteherneen kohdalla.”
Kotimaisen pakasteherneen myynti on noussut yli kolmanneksella viidessä vuodessa.
”Suunta on oikea, sillä kasvisten osuuden lisääminen lautasella on kaikin tavoin hyvä valinta.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat









