Taloussanomat: Lainsäädännön tiukka tulkinta estää Suomen nousun hyönteisruuan supermaaksi
Suomi on ruokahyönteisten kasvatusteknologiassa ja tutkimuksessa jo hyvällä tasolla, mutta tuotanto, kuluttajatuotteet ja käyttökulttuuri laahaavat.
Korkeasaaren rehukeittiössä kasvatetaan jauhomatoja. Hyönteisten käyttö tuotantoeläinten rehuna yleistyy todennäköisesti ennen ihmisravinnoksi tuottamista. Kuva: Kari SalonenTaloussanomat kertoo, että EU:n uuselintarvikelainsäädäntöä tulkitaan eri maissa eri tavoin. Suurimmassa osassa EU-maita hyönteisten myyminen ruuaksi on tällä hetkellä kielletty, mutta Hollanti, Belgia, Britannia ja Ranska ovat tulkinneet lakia vapaammin. Hyönteisruuan tuotanto on päässyt niissä jo vauhtiin.
Suomessa on lehden haastatteleman Pohjolan hyönteistalouden perustajan Santtu Vekkelin mukaan Euroopan neljänneksi suurin keskittymä alalla. Erityisesti kasvatusteknologiassa ja tutkimuksessa ollaan erittäin hyvällä tasolla.
Kuluttajatuotteet, käyttökulttuuri ja hyönteistuotanto laahaavat. Suomalaiset ruokayritykset, esimerkiksi Saarioinen ja Leader, odottavat lainmuutosta ennen hyönteistuotteiden tuomista markkinoille. Parhaillaan käynnissä olevan lainuudistuksen pitäisi mahdollistaa tuotteiden tulon kauppojen hyllyille kaikkialla EU:ssa tammikuussa 2018.
Suomella on Taloussanomien mukaan hyvät mahdollisuudet hyönteistuotannon Mekaksi: ne tarvitsevat kasvaakseen lähinnä lämpöä ja ravintoa, joita on tarjolla runsaasti ylijäämänä teollisuudesta. Teknisen osaamisen korkea taso mahdollistaa tehokkaan tuotannon.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
