Heitätkö aina tämän osan kananmunasta roskiin? Ei ehkä kannattaisi, sillä kuorikalvo voi hidastaa vanhenemista
Norjassa uskotaan, että kuorikalvosta tehdylle jauheelle löytyy myös vientimarkkinoita.Kananmunan kuoren ja valkuaisen välillä oleva sitkeä kalvo jää joskus ikävästi kiinni keitetyn munan pintaan. Siitä se päätyy hyvin nopeasti roskiin.
Pitäisikö se kuitenkin ottaa talteen?
Norjalaistutkijat totesivat muutama vuosi siten, että kuorikalvo sisältää haavojen paranemista nopeuttavia yhdisteitä.
Tutkimusta Norjan elintarvike-, kalatalous- ja vesiviljelytutkimusinstituutissa ei jätetty siihen. Uudet tulokset osoittavat, että kuorikalvo saattaa myös hidastaa ikääntymistä.
Tutkijat Mona E. Pedersen ja Sissel B. Rønning ryhtyivät testaamaan, miten jauheeksi jalostettu kuorikalvo vaikuttaa lihaksiin, tulehdusarvoihin ja suolen mikrobeihin.
Ensimmäiset tulokset ovat rohkaisevia. Niiden mukaan kuorikalvo voi hidastaa lihaskatoa, joka ihmisellä väistämättä alkaa 40 ikävuoden jälkeen. Toistaiseksi asiaa tosin on havainnoitu vasta hiirillä.
Ihmisillekin kuorikalvoa on kokeessa syötetty. Lihasnäytteitä ei ole otettu, mutta verinäytteiden perusteella tutkijat arvioivat, että kuorikalvolla on tulehdusarvoja laskeva vaikutus.
Kananmunan- ja lihanjalostuksen sivutuotteita jalostava Norilia on kehittänyt teollisen mittakaavan menetelmän, jolla kuorikalvot erotetaan munista. Tuotteelle ennustetaan menekkiä myös vientimarkkinoilla, sillä Norjan etuna on Suomen tapaan munien salmonellattomuus.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





