Väitöstutkimuksen mukaan juusto ja kananmuna voivat vähentää muistisairauksien riskiä
Itä-Suomen yliopistossa 24. maaliskuuta tarkistettavan väitöstutkimus vahvistaa käsitystä välimerellisen ruokavalion terveellisyydestä.
Kananmunien käytöllä saattaa väitöksen mukaan olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin. Kuva: Jarkko SirkiäTerveyttä edistävä ruoka näyttäisi tuoreen tutkimuksen mukaan olevan muistisairauksilta suojaava tekijä. Tällä hetkellä ei kuitenkaan vielä tarkkaan tiedetä, mitkä ravinto- tai ruoka-aineet ovat yhteydessä muistisairauksiin.
Tutkimuksessa tarkasteltiin ravinnon eläinproteiinin lähteiden sekä niistä saatavan kolesterolin ja koliinin yhteyttä tiedonkäsittelytoimintoihin, kuten muistiin ja toiminnanohjaukseen.
Väitöskirjatutkimus antoi viitteitä siitä, että aivoterveyden kannalta prosessoidut lihatuotteet, kuten makkarat, nakit ja leikkeleet kannattaisi korvata muilla proteiinin lähteillä.
Väitöstutkimuksen mukaan suurempi prosessoimattoman punaisen lihan ja kalan käyttö oli yhteydessä parempaan testisuoriutumiseen. Maitotuotteiden osalta saattaa olla terveyden kannalta parempi, jos suosii hapatettuja maitotuotteita, kuten piimää, jogurttia, viiliä, rahkaa ja juustoa ennemmin kuin käyttää pelkkää maitoa. Samoin kananmunien käytöllä saattaa olla yhteys pienempään muistisairauksien riskiin.
"Aiheen tutkiminen on tärkeää, sillä väestön ikääntyessä muistisairauksista ja tiedonkäsittelytoimintojen heikentymisestä kärsivien ihmisten määrä kasvaa. Muistisairauksien hoitoon ei kuitenkaan ole olemassa tehokasta lääkettä, minkä vuoksi sairauden puhkeamisen estäminen tai viivyttäminen on ensisijaista", sanoo terveystieteiden maisteri Maija Ylilauri, joka väittelee Kuopiossa 24. maaliskuuta.
"Nämä alustavat havainnot olisi tärkeä testata kokeellisissa tutkimuksissa. Olisi siis tärkeä selvittää, voiko esimerkiksi kananmunien säännöllisellä käytöllä parantaa tiedonkäsittelytoimintoja."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






