Väitöstutkimus: Kehittyvien maiden lihankulutus uhkaa jo ruokahuollon kestävyyttä
Jokaista maailman ihmistä kohden teurastetaan vuodessa yli kymmenen eläintä. Varsinkin Amazonin alueella ympäristön kestävyys on uhattuna.Lihankulutus on vähentynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana Pohjois-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Oseaniassa.
Maailmanlaajuisesti lihaa syödään silti yhä enemmän. Siitä pitävät huolen Itä-Aasian kasvavien talouksien asukkaat. Heidän lihankulutuksensa on viime vuosikymmenen aikana kymmenkertaistunut.
Tämä käy ilmi Francesca Allievin Turun yliopistoon tekemässä väitöstutkimuksessa.
Tutkimuksensa perusteella Allievi kritisoi voimakkaasti päättäjiä, jotka eivät hänen mukaansa kykene käsittelemään ruokajärjestelmän ongelmia.
"Ruoan ja maatalouden rooli on välttämätön ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta: maailmanlaajuinen väestönkasvu yhdistettynä keskiluokan kasvuun ja sen kulutustasoon asettavat kriittistä painetta luonnonvaroille."
Esimerkiksi kestävän ruokavalion edistämisessä on hänen mielestään runsaasti puutteita.
"Vain harvoissa maissa ravitsemukselliset linjaukset sisältävät tällaisia suosituksia ja usein nämä harvatkin ohjeistukset ovat liian epämääräisiä."
Allievin laskujen mukaan maailmassa teurastetaan vuosittain keskimäärin yli 10 eläintä jokaista ihmistä kohden.
Tutkija muistuttaa, että lihankulutuksen kasvu uhkaa ympäristöä monin tavoin: vesistöt pilaantuvat, kasvihuonepäästöt kasvavat ja maankäyttötavat muuttuvat.
Erityisesti vaarassa on Amazonin alue. Siellä alkuperäismetsiä muutetaan laidunmaiksi tai eläinten ruokintaan käytettävän soijan viljelysmaaksi.
"Luonnon monimuotoisuudestaan tunnetun Perun Madre de Dios -alueen analyysi korosti, kuinka läheinen yhteys lisääntyneen lihan kysynnän ja paikallisen metsien hävittämisen välillä on. Vaikutus näkyy etenkin teiden lähellä sijaitsevilla alueilla, mukaan lukien valtamerten välille rakennetut maita yhdistävät tiet."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

