Vuoden vihannes on sipuli
Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ovat valinneet vuoden vihannekseksi sipulin.
Sipulista tuli vuoden vihannes, koska se kuuluu joka kokin keittiöön. Sipuli maustaa ruokia kaikissa kulttuureissa ja sen kuoriminen aloittaa kokkauksen niin kotona kuin ammattikeittiössäkin.
Sipulin valtteja ovat maku, terveellisyys, ekologisuus, monikäyttöisyys ja hinta, valintaperustelut kuuluvat.
Sipuli alentaa veren kolesterolitasoa, vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa ehkäisemään syöpä-, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä. Terveysvaikutukset aiheutuvat sipulien sisältämistä orgaanisista rikkiyhdisteistä, flavonoideista ja suojaravintoaineista.
Sipuliin ei myöskään kyllästy, koska sipuleita viljellään yli 20 erilaista tyyppiä. Kaupasta sipuleita saa talvikautena ainakin 15 erilaista. Eniten viljelty ja käytetty sipuli on keltasipuli, mutta tuttuja ovat myös puna-, salotti-, purjo-, kevät-, ruoho- ja valkosipuli.
Suomalainen sipuli tulee pääosin Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Savon viljelijöiltä. Vuosittainen tuotantomäärä on noin 25 miljoonaa kiloa.
Vuoden vihanneksen valitsevat vuosittain Puutarhaliitto, Kotimaiset Kasvikset, muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät. Valinnan tavoitteena on monipuolistaa vihannesten käyttöä ja tuntemusta.
MAIKKI KULMALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
