Sovintoehdotus hyväksytty – sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Metsä

Sovintoehdotus hyväksytty – sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy

Sopimuksen myötä työaikaa pidentävät niin kutsutut kiky-tunnit poistuvat. Sopimuksen piirissä on noin 10 000 työntekijää sahoilla ja vaneritehtailla.
Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmen (vasemmalla) ja Teollisuusliiton ensimmäinen varapuheenjohtaja Turja Lehtonen (toinen oikealta) pääsivät sopuun mekaanisen metsäteollisuuden työriidassa. Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen mekaanisen metsäteollisuuden työriidassa. Lisäksi sopu saatiin puusepänteollisuuden työehtokiistassa.

Työtaistelutoimet sahoilla sekä vaneri- ja liimapuutehtailla alkoivat jo tammikuussa.

Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo STT:lle, että mekaanisessa metsäteollisuudessa saavutettu sopu on hyvä ja se parantaa mekaanisen metsäteollisuuden kilpailukykyä.

"Se säilyttää käytännössä meidän tehtaiden käyntiajat, lisää joustavuutta lomien sijoitteluun ja mahdollistaa keskeytymättömän kolmivuorokäynnin nykyistä alemmilla kustannuksilla", Hollmén sanoo.

Sopimuksen myötä työaikaa pidentävät niin kutsutut kiky-tunnit poistuvat. Sopimuksen palkkaratkaisu on 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla, joka päättyy 31. joulukuuta 2021. Sopimuksen piirissä on noin 10 000 työntekijää sahoilla ja vaneritehtailla.

Teollisuusliitto kertoo verkkosivuillaan, että mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät ja lakkotoimipaikoissa tukilakossa olleet työntekijät palaavat töihin tänään kello 22 tai viimeistään huomenna kello kuusi aamulla. Puusepänteollisuudessa ja biotuoteteollisuudessa jatketaan töiden tekemistä normaalisti. Biotuoteteollisuuden neuvotteluja jatketaan osapuolten kesken.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo olevansa helpottunut, kun sopu saavutettiin.

"Ilmaiset talkootunnit ovat nyt loppu metsäteollisuuden ja puusepänteollisuuden osalta. Sopimus avaa jonkin verran paikallista sopimista. Tietyissä asioissa on totuuden nimissä myös pieniä heikennyksiä", Lehtonen sanoo STT:lle.

Paikallista sopimista on lisätty esimerkiksi vuosiloman sijoittelussa. Lehtosen mukaan nykyinen sopimus eroaa aiemmin hylätystä sovintoehdotuksesta muun muassa siinä, että aiemman ehdotuksen myötä kaksi arkipyhäkorvausta olisi lähtenyt pois. Lisäksi hyväksytyssä sovintoehdotuksessa ei ollut lomarahan leikkauksia eikä sairausajan palkkoihin liittyviä leikkauksia.

Työriitaan yritettiin saada sopua myös viime viikolla. Tuolloin Teollisuusliitto hylkäsi sovintoehdotuksen, joka olisi kelvannut työnantajapuolta edustavalle Metsäteollisuudelle.

Aiemmassa sovintoehdotuksessa Teollisuusliitto oli tyytymätön palkattomia kiky-tunteja korvaavaan ratkaisuun, vaikka järjestön mukaan hylätyssä esityksessä olisi ollut palkkaratkaisun kannalta "hyviäkin piirteitä".

Lue lisää

Luonnonsuojelu on politisoitunutta

Metsäteollisuuden tuotteista syntyy 16,6 miljoonan hiilitonnin ilmastohyöty vuosittain

UPM:n Jyväskylän vaneritehdas on tehnyt tappiota pitkään – miljoonien investoinneilla ei ole onnistuttu kohentamaan kannattavuutta riittävästi

Metsät kannattaa laittaa nyt kuntoon